Matovič hodnotil prvý deň, porovnal výsledky zo štyroch okresov

TA3 SITA TASR
23.10.2020 19:45

V štyroch celoplošne testovaných okresoch Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a Bardejov zachytili zdravotníci do 17:00 h 1 506 infekčných ľudí. Zdravotníci do sledovaného času otestovali celkovo 41 433 ľudí. Premiér Igor Matovič do konca piatkového testovania (20:00) očakával pretestovanie 60 000 ľudí.

Každý desiaty človek

Je to tretina z celkové počtu plánovane otestovaných ľudí v spomínaných štyroch okresoch. Stupeň infekčnosti je 3,63 %, teda každý približne 28. človek na Orave a v Bardejove je infekčný, navyše každý 10. človek v týchto štyroch okresoch je pozitívny, konštatoval to na mimoriadnom brífingu premiér Igor Matovič.

Z 61.905 otestovaných ľudí na Orave a v Bardejove bolo v piatok 2225 infekčných. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti po prvom dni pilotnej fázy testovania.

"Porovnal som štyri okresy, ktoré dnes boli prvý deň testované. Porovnával som výsledky aj s PCR testami. Klasickým PCR testovaním sme za jeden deň v týchto štyroch okresoch schopní identifikovať 230 pozitívnych za deň. Tretina z tých ľudí je infekčných (75). Dnes do 17:00 sme v týchto štyroch okresoch identifikovali 1 506 infekčných ľudí, čo je 20-krát viac ako klasickým postupom cez testovanie PCR. A to tam máme tri hodiny rezervu. Tento spôsob identifikovania infekčných ľudí je teda 25-krát účinnejší ako doteraz máme," uviedol premiér.

Premiér tiež vyzval ľudí, ktorí mali negatívny výsledok, aby sa naďalej správali zodpovedne. "Čo nás môže vrátiť úplne späť do toho istého problému, v akom sa dnes Orava a Bardejov nachádzajú, je to, ak ľudia, ktorí prejdú cez test a neboli dnes infekční, si budú myslieť, že nie sú a nebudú už dnes, zajtra, pozajtra nebezpeční pre svoje okolie," upozornil.

Matovič naďalej verí, že celoplošné testovanie je efektívnym liekom na zvládnutie pandémie. Potrebné však je, aby sa ho v oboch termínoch zúčastnilo čo najviac obyvateľov, ideálne 80 - 90 percent ľudí. Celkovo sa podľa premiéra prihlásilo 19.000 zdravotníkov - dobrovoľníkov. Mnohí však môžu pomáhať pri testovaniach len určitý čas. Preto ich bude naďalej prosiť o pomoc pri ďalších termínoch.

Vždy od piatka do nedele

V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od piatka do nedele realizujú pilotnú fázu celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Odberné miesta sú otvorené v čase od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 20.00 h. Otestovať by sa malo celkovo 180.000 osôb.

Na testovaní sa podieľajú stovky vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska sa má konať od 30. októbra do 1. novembra a 6. až 8. novembra, vždy od piatka do nedele.

V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od piatka do nedele realizujú pilotnú fázu celoplošného testovania na COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok