Naď prehovoril o veľkom testovaní: Odhalili stovky prípadov

TA3 SITA
23.10.2020 16:00

Zdravotníkom sa podarilo dnes do 12:00 vykonať 13 648 odberov a odhaliť 497 ľudí pozitívnych na ochorenie Covid-19. Uviedol to minister obranyJaroslav Naď na tlačovej besede v obci Nižná v okrese Tvrdošín. Naď potvrdil, že nakazený je v priemere každý 30. testovaný človek.

"Môžem potvrdiť, že na dnešný deň sme mali plánované otvoriť 182 odberných miest a môžem potvrdiť, že 182 odberných miest je aj otvorených," dodal minister obrany. V pilotnej fáze plošného testovania v štyroch slovenských okresoch je pripravených 235 odberných miest, ale niektoré z nich budú otvárať až počas víkendu, keďže sú umiestnené v malých obciach.

„Hlavnou skúsenosťou z dnešného dňa je pre nás to, že budeme musieť mať oveľa dôslednejšie zabezpečený zdravotnícky personál. Dnes nám na niektorých miestach chýbali ľudia z objektívnych dôvodov, keďže sme pretestovaním zachytili asi osem percent pozitívnych testov u zabezpečovacieho personálu. Našli sa však aj subjektívne dôvody, kedy jednoducho nahlásení zdravotníci neprišli a nedvíhali telefón,” uviedol Naď.

Ako ďalej minister obrany poznamenal, záujem obyvateľstva o testovanie prevyšuje očakávania. „Záujem ľudí je enormný a presvedčil som sa o tom nielen ja, ale aj ďalší členovia vlády, keď sme si prišli pozrieť viacero odberných miest nielen na Orave, ale aj v okrese Bardejov. Chcel by som požiadať všetkých, ktorí majú za sebou testovanie s negatívnym výsledkom, aby naďalej dodržiavali známe pravidlo o rúškach, odstupe a dezinfekcii rúk,” podotkol Naď.

Celoplošné pilotné testovanie sa uskutočňuje od 23. októbra do nedele 25. októbra v okresoch Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a Bardejov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok