Milióny na digitálne vybavenie škôl dalo MŠ z vlastných peňazí

TA3 TASR
23.10.2020 12:08

Ministerstvo školstva vyčlenilo z vlastného rozpočtu šesť miliónov eur na digitálne vybavenie škôl. V týchto dňoch budú zasielané príspevky pre školy v sume od 500 do 4000 eur. Školy od 15 do 99 žiakov dostanú 500 eur, od 100 do 300 žiakov 2000 eur a školy nad 301 žiakov dostanú 4000 eur. Informoval o tom počas tlačovej konferencie minister školstva Branislav Gröhling.

Minister poznamenal, že školy si z tých financií môžu kúpiť napríklad kamery, mikrofóny, konektory, prípadne aj notebooky. Poukázal, že na tento zámer zatiaľ vyčleňujú financie len z vlastných zdrojov. "Bude to prvá investícia na digitálne vybavenie," povedal minister školstva. Na ostatné finančné príspevky, napríklad z eurofondov, sa bude čakať dlhšie.

Od pondelka 26. októbra sa bude vyučovať dištančne aj na druhom stupni základných škôl, a to do 27. novembra. Prvý stupeň ZŠ sa môže zatiaľ vzdelávať v školách normálne, rovnako sa vyučovanie nezastavuje ani v materských školách a jasliach. "Ak bude situácia priaznivá, v pondelok 30. novembra by sa mali žiaci vrátiť do škôl," uviedol Gröhling s tým, že ak sa situácia nezlepší, bude sa pokračovať v dištančnej výučbe. Zároveň vyzval všetky vysoké školy, aby od pondelka prešli na dištančné vzdelávanie na zvyšok zimného semestra. Žiaci stredných škôl naďalej pokračujú v dištančnej výučbe.

Minister potvrdil, že jesenné prázdniny sa presúvajú z 29. a 30. októbra na 30. októbra a 2. novembra. "Ide o piatok a pondelok, vzhľadom na to, že cez víkend sa bude konať celoplošné testovanie a v pondelok prebehne dezinfekcia. Túto dezinfekciu zabezpečuje ministerstvo obrany. Okrem toho pribudnú prázdniny aj v piatok 6. novembra a pondelok 9. novembra – opäť ide o obdobie v termíne celoplošného testovania," dodal Gröhling. Čo sa týka prázdnin cez Vianoce, minister ešte ich prípadné zmeny nekonkretizoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok