Stovky Číňanov demoštrovali pred japonskou ambasádou v Pekingu

TA3
15.9.2012 09:36

Stovky Číňanov v sobotu pred japonským veľvyslanectvom v Pekingu vyjadrili svoju nespokojnosť s krokmi japonskej vlády, ktorá v utorok odkúpila tri ostrovy v Východočínskom mori, na ktoré si okrem Japonska robia nároky Čína aj Taiwan. Informovala o tom agentúra Reuters.

Stovky Číňanov demoštrovali pred japonskou ambasádou v Pekingu
SITA

Sobotňajšie masívne protesty v Pekingu, pri ktorých nahnevaní Číňania hádzali na budovu japonského veľvyslanectva fľaše a kamene, sú vyústením menších pokojných demonštrácií. Tie vzplanuli bezprostredne po tom, čo sa správy o kúpe rozšírili po krajine.

Polícia v snahe zabarikádovať japonské veľvyslanectvo musela proti demonštrantom skandujúcim silné protijaponské heslá použiť obušky a ochranné štíty.

Rovnako sa dnes objavili protestné akcie aj v Šanghaji. Polícia tam musela uzavrieť ulice v okolí japonského konzulátu. Následne potom po malých skupinách púšťala protestujúcich pred konzulát. Ako v stredu uviedol portál The Japan Times Online, Čína označuje odkúpenie ostrovov za hrubé porušenie suverenity svojho územia a odsudzuje kúpu ako protiprávnu. Ostrovy sú pritom dlhodobým zdrojom napätia v regióne.

Diplomatické kruhy však naznačujú, že Tokio, rovnako ako Peking, sa budú snažiť zabrániť tomu, aby sa konflikt vymkol spod kontroly. Avšak vzhľadom na plánovanú výmenu najvyššieho vedenia v Číne, nadchádzajúce parlamentné voľby v Japonsku a eskalujúce napätie medzi krajinami by sa spory nemuselo podariť upokojiť.

Vzhľadom na narastajúce nepokoje v Číne sa japonský minister zahraničných vecí rozhodol skrátiť zahraničnú návštevu Austrálie a v sobotu ráno pricestoval späť do Tokia, aby mohol vzniknutú situáciu okamžite riešiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok