Rokovanie NR SR aj o návrhoch ministerstva kultúry

TA3 SITA
22.10.2020 09:09

Parlament v skrátenom legislatívnom konaní posunul do druhého čítania zákony, ktoré s týkajú dotácií v kultúrno-kreatívnom priemysle. V Národnej rade máme kolegyňu Hanu Kostelníkovú, ktorá povedala viac.

Novelou, ktorou sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti ministerstva kultúry, sa predlžujú opatrenia týkajúce sa verejných kultúrnych podujatí. Dôvodom je pretrvávajúca pandémia, ktorá má negatívne dôsledky na širokú oblasť kultúry. Návrhom sa tiež ustanovuje, že verejnoprávne fondy ako Audiovizuálny fond, Fond na podporu umenia a Fond na podporu kultúry národnostných menšín budú poskytovateľmi pri čerpaní peňazí z fondov Európskej únie.

Z predloženého materiálu MK SR vyplýva napríklad to, že usporiadateľ podujatia, ktoré sa počas mimoriadnej situácie spôsobenej ochorením COVID-19 alebo po jej ukončení do 30. júna 2021 neuskutoční, nebude v omeškaní s plnením záväzkov zo zmlúv, ktorými zabezpečil podujatie.

Dôvodom vypracovania návrhu zákona o poskytovanie dotácií v pôsobnosti MK SR je „potreba upraviť niektoré doterajšie ustanovenia zákona vzhľadom na aplikačné problémy v súvislosti s poskytovaním dotácií“. Ide najmä o precizovanie niektorých ustanovení, určenie subjektov, ktoré môžu byť žiadateľmi o poskytnutie dotácie. Návrh zákona má taktiež za cieľ reflektovať skúsenosti pri poskytovaní dotácií v súvislosti s krízou spôsobenou ochorením COVID-19 či znížiť administratívnu záťaž pre žiadateľov o poskytnutie dotácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok