Netestovaní do karantény? Odborníci majú pochybnosti o ústavnosti

TA3 SITA
21.10.2020 15:51

Tvrdenie, že plošné testovanie na koronavírus bude dobrovoľné a zároveň pod hrozbou finančnej sankcie nútiť ľudí, ktorí sa nedajú otestovať, aby zostali v domácej karanténe, je „propagandistické klamstvo“.

Netestovaní do karantény? Odborníci majú pochybnosti o ústavnosti
SITA/AP (ilu)

Pre Webnoviny to povedal ústavný právnik Eduard Bárány. Podobne ako ústavný právnik Peter Kresák vyslovil pochybnosti o ústavnosti riešenia, ktoré už niekoľko dní prezentuje premiér Igor Matovič.

Bárány zdôraznil, že „určite“ nejde o dobrovoľné testovanie. „Máme tu dve alternatívne povinnosti. Buď sa dáš otestovať, alebo budeš desať dní doma,“ argumentoval právnik. Podľa Bárányho určenie povinnosti zostať v domácej izolácii je potrebné hľadať v zákone alebo v rozhodnutí, ktoré by sa prijalo na základe zákona. „Ale hlásať, že ide o dobrovoľné testovanie, je podvod,“ dodal. Ústavný právnik Peter Kresák pre Webnoviny označil za „ústavný problém“ zámer vyzvať ľudí na dobrovoľný test a súčasne im uložiť povinnosť byť desať dní v domácej izolácii, ak sa na testovaní nezúčastnia, lebo inak môžu dostať pokutu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok