Máme dve možnosti, varuje premiér. Jednou je lockdown SR

TA3 TASR SITA
21.10.2020 12:07

Veľké testovanie možno nebude a rovno uzatvoríme krajinu. Slovensko má podľa premiéra Igora Matoviča v súčasnej epidemiologickej situácii a jej vývoji dve možnosti, buď lockdown celej krajiny, alebo to bude niečo, čo umožní ľuďom vyhnúť sa tomuto lockdownu. Na rade sú vraj odborníci.

Projekt celoplošného testovania ešte nie je istý. Odborníci možno rozhodnú, že toto opatrenie nie je dostatočné - a v hre bude lockdown. Ako povedal premiér, počet pozitívne testovaných prudko rastie, v porovnaní s minulým týždňom je to viac ako 50 percent. Tento týždeň preto očakáva tritisíc nových infikovaných, budúci týždeň štyritisíc a ďalší päťtisíc.

Lockdown spomenul aj minister vnútra Roman Mikulec. Ten tvrdí, že epidemiologická situácia spojená s kapacitnými možnosťami nemocníc a predpokladaným vývojom je natoľko vážna, že si vyžaduje prijať aj ťažké rozhodnutia, jednou z možností je i uzavretie krajiny. Mikulec zároveň oznámil, že v stredu sa situáciou bude zaoberať pandemická komisia a vo štvrtok ústredný krízový štáb.

Mikulec ocenil prácu rezortu obrany a Ozbrojených síl pri zabezpečení celonárodného testovania, zároveň potvrdil, že sa pripravuje aj režim testovania na hraniciach. "O logistických a personálno-kapacitných detailoch je však predčasné hovoriť, súvisí to s celkovými opatreniami, ktoré budú prijaté a počtom priechodov, ktoré budú uzavreté," dodal Mikulec.

Lockdown môže mať na Slovensku katastrofické následky, denné škody na ekonomike by boli vo výške 80 až 100 mil. eur. Matovič uviedol, že s projektom celoplošného testovania prišiel práve pre to, aby sa Slovensko tomuto scenáru vyhlo. Ak však lockdown odporučia odborníci, nič iné podľa premiéra nezostáva, len zatiahnuť ručnú brzdu. Lockdown by podľa neho trval minimálne tri týždne.

"Slovensko za rok vyberie na DPH približne šesť miliárd eur. Za tie tri týždne lockdownu by škoda bola v rozsahu jednej tretiny výberu z DPH, teda približne vo výške dvoch miliárd eur," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok