Ako to bude s testovaním a Slovákmi v zahraničí. Majú prísť?

TA3 TASR
21.10.2020 11:11

Slovákom žijúcim v zahraničí sa neodporúča cestovať na Slovensko z dôvodu plošného testovania na COVID-19. Ministerstvo obrany o tom informovalo na webovej stránke. Rezort pripomenul, že na ľudí prichádzajúcich zo zahraničia sa vzťahujú podmienky platné od 1. októbra v závislosti od toho, či cestujú z bezpečnej alebo menej bezpečnej krajiny. Zverejnené sú na stránke korona.gov.sk.

Ako to bude s testovaním a Slovákmi v zahraničí. Majú prísť?
TASR/Jakub Kotian (ilu)

Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska sa má konať od 30. októbra do 1. novembra a 6. až 8. novembra, vždy od piatka do nedele. Má byť dobrovoľné, môžu sa na ňom zúčastniť všetci od desiatich rokov. Premiér Igor Matovič zároveň však hovorí o povinnej karanténe pre tých, ktorí sa nezúčastnia. Testovanie sa nemá týkať všetkých, majú platiť výnimky. Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje dobrovoľné plošné testovanie. Myslí si však, že ak bude niekto sankcionovaný za neúčasť na plošnom testovaní, tak to neznamená dobrovoľnosť. Dobrovoľnosť testovania je podľa Čaputovej stále v rovine úvah a hľadania súladu ústavného riešenia.

Testovať sa budú môcť ľudia na ľubovoľnom odbernom mieste v čase 08.00 - 12.00 h a 13.00 - 20.00 h, nemusí to byť v mieste trvalého bydliska. Miestnosti majú byť dezinfikované, na poriadok majú dozerať policajti a vojaci. Vzorky budú bezpečne zlikvidované.

Testovať sa budú môcť ľudia na ľubovoľnom odbernom mieste v čase 08.00 - 12.00 h a 13.00 - 20.00 h, nemusí to byť v mieste trvalého bydliska. Miestnosti majú byť dezinfikované, na poriadok majú dozerať policajti a vojaci. Testujúci personál bude vopred testovaný. Vzorky potrebné na testovanie bude odoberať len zdravotnícky personál. Vzorky budú bezpečne zlikvidované.

Počas piatka a víkendu (23. - 25. 10.) bude pilotné testovanie v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok