Situácia je výnimočná, učiteľov môžu preraďovať na iné miesta

TA3 TASR
20.10.2020 16:26

Učitelia alebo vychovávatelia môžu byť v aktuálnej situácii, teda v čase aktuálneho ohrozenia verejného zdravia II. stupňa, preradení na inú pozíciu. Učiteľ druhého stupňa môže napríklad učiť na prvom stupni alebo učiteľ prvého stupňa zastupovať ako vychovávateľ. Ak ide o preradenie u rovnakého zamestnávateľa, nie je potrebný súhlas zamestnanca. Uviedlo to ministerstvo školstva.

Situácia je výnimočná, učiteľov môžu preraďovať na iné miesta
TASR

Ako doplnil rezort, ak škola či centrum voľného času nemajú právnu subjektivitu a zriadila ich obec, ide o toho istého zamestnávateľa. Pri dočasnom pridelení medzi školami či centrami voľného času s vlastnou právnou subjektivitou alebo rôznymi zriaďovateľmi sa so zamestnancom podpisuje písomná dohoda. "Pri nedostatočnom počte učiteľov sa môže zamestnávateľ vychovávateľa centra voľného času dohodnúť s druhým zamestnávateľom, napríklad s riaditeľom základnej školy, na dočasnom pridelení zamestnanca z centra voľného času na základnú školu," priblížil rezort.

Preradený zamestnanec by mal predložiť písomné vyhlásenie o tom, že neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie, poprípade potvrdenie o práceneschopnosti vystavené príslušným lekárom. "Následne preradený pedagóg dodržiava všetky ostatné opatrenia, ktorými sa škola riadi, či všeobecne záväzné opatrenia," prízvukuje rezort.

Otázku, o tom, kto by niesol zodpovednosť za prípadné nakazenie pedagóga mimo jeho domovskej školy, považuje MŠVVŠ za bezpredmetnú. "V súčasnej epidemiologickej situácii a vzhľadom na to, že učiteľ nie je izolovaný len na školské kolektívy a žije osobný život po odchode z pracoviska, nie je prakticky možné dokázať, že učiteľ sa nakazil na pracovisku, a to ani v prípade pozitívneho testovaného žiaka," deklarovalo ministerstvo.

Preradený zamestnanec by mal predložiť písomné vyhlásenie o tom, že neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie, poprípade potvrdenie o práceneschopnosti vystavené príslušným lekárom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok