Írsko sa zatvára. Premiér hovorí o jednom z najprísnejších režimov

TA3 TASR
20.10.2020 08:15

Írsko bude prvou krajinou Európskej únie, ktorá sa z dôvodu šírenia koronavírusu vráti k celoštátnemu zatvoreniu (lockdownu), povedal v pondelok v televíznom príhovore premiér Michael Martin. Zároveň vydal príkaz, aby ľudia "zostali doma", ale zdôraznil, že školy zostanú otvorené.

Opatrenia budú platiť šesť týždňov od stredajšej polnoci - zatvorené budú všetky maloobchodné predajne, ktorých fungovanie nie je nevyhnutné, a bary aj reštaurácie budú môcť dať zákazníkom nápoje a jedlo iba so sebou. "Každého v krajine žiadam, aby zostal doma," povedal premiér Martin v príhovore odvysielanom v celoštátnej televízii. Do práce budú môcť chodiť iba nevyhnutní zamestnanci a ľudia budú môcť vykonávať športové aktivity iba do piatich kilometrov od svojho bydliska, uviedol premiér.

Vláda v oznámení varovala, že za porušenie päťkilometrového obmedzenia "bude pokuta". Martin vysvetlil, že školy a zariadenia starostlivosti o deti zostanú otvorené, "pretože nemôžeme dopustiť, aby sa budúcnosť detí a mládeže stala ďalšou obeťou tohto ochorenia". Predlžuje sa aj zákaz navštevovať rôzne domácnosti a podujatia vo vnútorných priestoroch, hoci vybrané športové akcie a tie na profesionálnej úrovni sa môžu konať, ak budú uzavreté pre verejnosť. Premiér povedal, že najnovšie obmedzenia v Írsku sú "pravdepodobne najprísnejším režimom v Európe", ale "teraz je nutné znova konať". "Ak nasledujúcich šesť týždňov budeme ťahať za jeden povraz, budeme mať možnosť sláviť Vianoce, ako sa patrí," uviedol premiér.

Podľa najnovších údajov Írsko zaznamenalo 1852 úmrtí na koronavírus. Počet denných úmrtí vyvrcholil v apríli, keď ich bolo 77, a v posledných týždňoch sa neustále drží na jednociferných číslach. V pondelok nehlásili v Írsku žiadne nové úmrtie. Avšak tak ako mnohé ďalšie krajiny aj Írska republika zažíva nárast v potvrdených prípadoch nákazy koronavírusom - v pondelok zaznamenala 1031 nových infikovaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok