Rozhodli o Trnkovi. Dopustil sa previnenia, o funkciu však nepríde

TA3 TASR SITA
19.10.2020 18:56

Bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi v rámci disciplinárneho konania voči jeho osobe disciplinárna komisia na tri mesiace znížila plat o 15 percent. Oznámil to predseda komisie Attila Izsák.

V jednom bode vinný, v druhom oslobodený

Bývalý šéf prokuratúry čelil disciplinárnemu konaniu pre výroky týkajúce sa nahrávky so stíhaným Marianom Kočnerom a tiež za vyjadrenia k prepusteniu Jozefa Majského z väzby. Výroky odzneli v rozhovore pre televíziu Markíza na jeseň 2019.

Komisia konkrétne konštatovala disciplinárne previnenie pri výrokoch o prepustení Majského z väzby. Pri vyjadreniach o nahrávke s Marianom Kočnerom bol komisiou oslobodený. Pokiaľ ide o nahrávku s Marianom Kočnerom, tá sa týkala údajného vydierania predstaviteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka pre kauzu Gorila. Dobroslav Trnka v októbri 2019 pre televíziu Markíza uviedol, že na nahrávke „môžu byť udalosti, ktoré by mohli byť v reálnom čase stotožnené“.

Podľa stanoviska komisie však v tejto súvislosti nebolo dokázané, že by sa bývalý šéf prokuratúry dopustil disciplinárneho previnenia. Predseda komisie doplnil, že samotnými okolnosťami spomenutými na nahrávke sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.

Avizovali odvolanie

Pokiaľ ide o vyjadrenia k prepusteniu podnikateľa Jozefa Majského z väzby v roku 2004, Dobroslav Trnka podľa disciplinárneho návrhu v tejto súvislosti nepravdivo tvrdil, že ho vtedy krajská prokuratúra v Košiciach informovala o tom, že dôvody väzby obvineného pominuli. „Toto tvrdenie Dobroslava T. bolo klamstvo,“ skonštatoval zástupca Generálnej prokuratúry SR, ktorá disciplinárne stíhanie Trnku navrhla. Komisia dala generálnej prokuratúre v tejto súvislosti na základe vykonaného dokazovania za pravdu.

Verdikt komisie nie je právoplatný. Navrhovateľ disciplinárneho konania, námestník generálneho prokurátora Jozef Szabó, avizoval proti verdiktu podanie odvolania. Ako trest pre Dobroslava Trnku totiž pôvodne navrhoval zbavenie funkcie prokurátora.

Rozhodnutie disciplinárnej komisie nie je právoplatné. Navrhovateľ, námestník GP SR Jozef Szabó, podal hneď po vyhlásení rozhodnutia odvolania. Rozhodovať bude odvolací disciplinárny senát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok