PR správa

3+1 tipy, ako ušetriť pri nákupe televízora

PR
19.10.2020 13:53

Televízia sa dá považovať za povinnú výbavu každej domácnosti. Či už v čase mimoriadneho stavu alebo za normálnych okolností, priznajme si, drvivá väčšina z nás televízor jednoducho k životu potrebuje. Či už sú to filmy, seriály, hry alebo denné spravodajstvo, dôvod na to, prečo si zaobstarať novú kvalitnú televíziu sa vždy nájde.

3+1 tipy, ako ušetriť pri nákupe televízora
PR

Aj keď technológie veľmi rýchlo napredujú a prakticky každý rok prichádzajú unikátne novinky, televízny prijímač by sme mali vnímať ako investíciu na niekoľko rokov. Či už je to dizajnom našich obývačiek, túžbou po kvalitnom obraze alebo iba z rozmaru, v súčasnosti stále viac preferujeme čo najväčšie obrazovky. To, samozrejme, ovplyvňuje cenu a kladie ešte väčšiu dôležitosť na správny výber.

Aby ste neurobili chybu a kúpili televízor, s ktorým budete naozaj spokojní za čo najlepšiu cenu, prinášame vám niekoľko tipov, ako investovať správne.

1. Hľadajte najlepšie ceny a akcie

Inými slovami, nájdite si správneho predajcu. Ten by mal čo najširšiu ponuku elektroniky, aby ste si mohli vybrať a porovnať jednotlivé produkty. Okrem ponuky sú určite mimoriadne dôležité aj ceny. Veď za nový televízor môžete zaplatiť aj viac ako 2000 eur a cena identických zariadení sa môže v rôznych obchodoch líšiť.

Čo by ste mali vnímať ako samozrejmosť už na začiatku a nie iba kvôli obmedzeniam kvôli koronavírusu, cez internet nakúpite s najväčšou pravdepodobnosťou lacnejšie ako priamo v kamennom obchode. Je určite rozumné pozrieť si obraz a vzhľad televízora priamo v predajni, avšak rýchlo prídete na to, že cenovka vo výklade môže byť celkom iná ako tá v internetovom obchode.

pr3_c0a80401-7ac3-f031.jpg

Keďže predajcov elektroniky je v súčasnosti veľké množstvo, najmä počas predvianočnej a vianočnej sezóny si navzájom konkurujú rôznymi akciami a zľavami, aby upútali vašu pozornosť. Vo všeobecnosti platí, že tí najväčší a najsilnejší hráči na trhu vám dajú aj najlepšiu ponuku. Prečo? Pretože majú najviac akciových ponúk, najväčší výber, najkvalitnejšie produkty a určite ponúkajú vyšší štandard a výhody ako menší predajcovia.

Dôkazom toho je napr. Alza.sk, kde nájdete obrovský výber kvalitných televízorov za skvelé ceny, ktoré si môžete ešte znížiť vďaka rôznym zľavovým a akciovým kupónom, ako sú napr. doprava zadarmo špeciálne pre televízory, možnosť zakúpiť si rozbalený, zánovný i použitý tovar za výrazne znížené ceny a mnoho ďalších. Pri kúpe televízora takto dokážete ušetriť aj stovky eur.

2. Porovnávajte a čítajte recenzie

Ak ide o elektroniku, na slovenskom trhu nájdete množstvo predajcov, ktorí majú v ponuke široký sortiment značiek v najrôznejších kategóriách. Ak hľadáte nový televízor do vašej domácnosti, určite máte nejaké preferencie, čo by mal spĺňať.

Podľa zariadenia vašej obývačky je určite na prvom mieste samotná veľkosť prijímača. Je totiž dôležité, aby ste naň mali dostatok priestoru a tiež, aby ste priestor dostatočne využili.

S veľkou ide ruka v ruke rozlíšenie a frekvencia obrazu. Čím väčšia obrazovka, tým dôležitejšie je čo najvyššie rozlíšenie, pretože sa určite nechcete každý deň pozerať na veľké, ale rozmazané obrázky.

pr1_0a140371-7b62-0c5f.jpg

Veľkosť a rozlíšenie potom musíte zarátať do rovnice, ktorá vám dá správny údaj, z akej správnej vzdialenosti by ste sa mali obrazovku pozerať. Tu opäť určite zvažujete veľkosť vašej izby, usporiadanie nábytku a podobne. V detailoch produktov na eshopoch nájdete určite informáciu o tom, aká je odporúčaná vzdialenosť na sledovanie konkrétneho prijímača.

Pri rozhodovaní určite príde aj na to, aký typ televízora si chcete do svojej domácnosti zaobstarať. S tým sa spája nielen jeho dizajn, ale často aj kvalita obrazu a spotreba energie. V ponuke máte dnes OLED, QLED, LED a ďalšie typy. Ide o hrúbku panely, svietiace body, pozorovacie uhly a ďalšie detaily, ktoré by ste si pred kúpou mali naštudovať a dobre zvážiť.

V neposlednom rade by ste sa mali na základe vašich užívateľských zvyklostí rozhodnúť aj o tom, či chcete a potrebujete Smart TV alebo obyčajný televízor. Budete ho využívať aj na pripojenie k internetu, prepájať ho s mobilným telefónom, prehrávať videá z YouTubu, sledovať Netflix alebo niečo podobné? Alebo ste menej nároční a stačí vám programová ponuka televíznych operátorov?

Z toho všetkého vyplýva, že by ste si mali pred kúpou zariadenia, akým je televízor, urobiť kvalitný a dôkladný prieskum. Vyberte si najdôležitejšie parametre, aby ste vedeli, čo hľadáte. Porovnávajte jednotlivé značky a typy televízorov, čítajte špecifikácie a pozrite si aj kvalitné recenzie, ktoré vám určite pomôžu urobiť si správny obraz, kým investujete stovky eur.

3. Zvážte aj predĺženú záruku

Aj keď vás možno občas otravuje ponuka predajcov na predĺženú záruku, ktorú ste vôbec nemali v pláne kúpiť, avšak ak ide o drahé zariadenie ako televízor, ktoré vám má vydržať naozaj dlhé roky, mali by ste sa nad tým zamyslieť.

Cena predĺženej záruky sa, samozrejme, líši podľa jednotlivých predajcov, podľa druhov a najmä ceny produktov, no a tiež podľa doby, o ktorú si záruku predĺžite. Štandardne je v ponuke možnosť 1, 2 alebo 3 roky záruky navyše. Čo znamená, že namiesto klasickej zákonom stanovenej 2-ročnej záručnej lehoty, môžete získať až 5 rokov.

pr4_0a140371-7c2d-58f0.jpg

Pri tých najdrahších televízoroch vás síce táto nadštandardná služba môže vyjsť aj na niekoľko stoviek eur, avšak dobrý predajca vám okrem možnosti reklamácie a servisu počas platnosti tejto záruky môže ponúknuť aj možnosť okamžitej výmeny za nový tovar.

Samozrejme, nie každý sa rozhodne zvyšovať si cenu pri nákupe beztak drahého produktu o ďalšie stovky eur. Na prvý pohľad to totiž nevyzerá ako šetrné riešenie. Ak sa vám však 2000-eurový televízor pokazí po 4 rokoch, nemáte väčšinou inú možnosť, ako kúpiť nový za podobnú cenu. V prípade, že budete mať predĺženú záruku, opravia alebo vymenia vám ho zadarmo. A vy neprídete o ďalších 2000 eur, pretože ste sa pri kúpe rozhodli správne.

Bonus: Urobte niečo pre seba

Zaobstarať si skvelý televízor do domácnosti je určite luxus, vďaka ktorému sa vám bude lepšie oddychovať či zabávať sa. Avšak dlhé vysedávanie pred obrazovkou nepatrí práve k najzdravšiemu spôsobu života, a tak by ste tým mohli ohroziť vašu kondíciu a zdravie. Preto si v článku o šetrení na záver dovolíme jeden malý tip, ako pomôcť aj vášmu životnému štýlu.

Keď už máme obmedzené možnosti zábavy mimo domu a zatvorené boli aj fitness centrá či iné športoviská, tak mnohí z nás často zvolia najmä pri horšom počasí domáce cvičenie. A tak, aby ste čas aj pred vašim novým televízorom mohli stráviť efektívne a zdravo, napríklad popracovať aj na tehličkách na bruchu, pozrite si recenzie na najlepšie posilňovacie stroje na tieto partie. Ak sa vám už podarí ušetriť pri kúpe televízora, môžete peniaze využiť aj na tento účel. Nebudete mať potom výčitky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok