Ako to bude s cenami tepla. Stúpnuť by nemali, tvrdí Sulík

TA3 TASR SITA
19.10.2020 10:56

Ceny tepla v roku 2021, dodávaného prostredníctvom šiestich štátnych teplárenských spoločností, by pre úspory mali klesnúť, respektíve by nemali stúpať. Oznámil to podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík za účasti generálneho riaditeľa spoločnosti MH Manažment Ľuboša Lopatku.

Ako to bude s cenami tepla. Stúpnuť by nemali, tvrdí Sulík
SITA/Ivan Kopčáni (ilu)

Výsledkom by mala byť nižšia cena

"Najväčšiu úsporu by sme chceli oznámiť v Bratislavskej teplárenskej spoločnosti, mala by klesnúť o 10 % oproti minulému roku, čo predstavuje úsporu 55 eur na priemerný byt (na domácnosť). V Žiline pokles bude 4 %. V Martinskej teplárenskej, kde máme za sebou masívnu investíciu a zvýšili sa fixné náklady, bude pokles 0,6 %, v Trnavskej teplárenskej 0,4 %. V Teplárni Košice bude pokles o 1,7 %," priblížil Lopatka. V Zvolenskej teplárenskej avizoval nárast o 3 %.

Lopatka vidí úspory v štátnych teplárenských spoločnostiach najmä v sústredení ich riadenia do MH Teplárenského holdingu. "Tento holding zabezpečí výrazné zníženie počtu riadiacich stupňov a v konečnom dôsledku činností, ktoré sú podporné, napríklad účtovníctvo. Tie sa dajú zdieľať v rámci skupiny. Výsledkom by mala byť nižšia cena tepla," povedal.

Úspory budú pri efektívnejšom riadení teplární aj v znížení nákupných cien palív. "Podarilo sa nám pre rok 2021 znížiť cenu (nakupovaného) plynu o 33 %, cenu štiepky o 16 % a uhlia o 17 %. Celková úspora na palivách, ktorá by sa mala prejaviť v roku 2021, bude 15,7 milióna eur," oznámil generálny riaditeľ MH Manažment. Negatívne, vo výške 5 miliónov eur, bude podľa neho proti úsporám pôsobiť cena emisných povoleniek."Tento vplyv by mal však byť pozitívne pohltený úsporami," poznamenal.

Štiepka i odpadová para

Štátne teplárenské spoločnosti združené do MH Teplárenského holdingu by podľa Lopatku chceli najneskôr v roku 2023 vylúčiť zo svojej palivovej základne uhlie, a to čierne v Košiciach a hnedé v Žiline. "Chceme sa zamerať na spaľovanie štiepky v teplárni v Martine a vo Zvolene. V Bratislave by sme po dlhých rokoch chceli využiť odpadovú paru zo spoločnosti OLO (Odvoz a likvidácia odpadu, pozn.)," priblížil Lopatka strategické smerovanie teplární.

V Košiciach by podľa Lopatkových slov chcel teplárenský holding pokročiť v projekte využitia geotermálnej energie. Vo všetkých teplárňach by podľa svojich slov chcel v budúcnosti energeticky zhodnocovať komunálny odpad, ktorý v súčasnosti končí na skládkach.

Podľa Ondrovej má MH Manažment okrem podielov v šiestich teplárenských spoločnostiach menšinové podiely aj v 17 spoločnostiach SAD (Slovenská autobusová doprava). "Keďže MH Manažment na týchto vlastníckych podieloch SAD nezarába, nie je dôvod, aby ich ďalej vlastnil. Z tohto dôvodu zvažujeme ich predaj, ktorým by MH Manažment získal finančné zdroje nielen na modernizáciu štátneho teplárenského holdingu alebo aj na rekonštrukciu Kúpeľov Sliač," dodala Ondrová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok