Niektorí súhlasia, iní chcú počkať. Čo si myslia o testovaní politici

TA3 SITA TASR
17.10.2020 14:12

Minister hospodárstva a líder vládnej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík považuje celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus za správny krok. Strana Hlas-SD expremiéra Petra Pellegriniho si však chce počkať na vysvetlenie, čo má toto testovanie priniesť a za akých podmienok pre ľudí sa má uskutočniť.

Zostávajú otvorené otázky

Podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej ostávajú v súvislosti s celoplošným testovaním ešte otvorené otázky. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré zverejnili vo svojich profiloch na sociálnej sieti.

„Testy sú kúpené, na Dušičky pretestujeme všetkých obyvateľov a budeme vedieť, kto je a kto nie je nakazený. Potom je to na zodpovednosti infikovaných, aby dodržali karanténu. Prosím veľmi pekne všetkých, aby sa testovania zúčastnili,“ napísal Sulík vo svojom profile na sociálnej sieti. Pripomenul, že antigénový test stojí štyri eurá a výsledok je známy do 20 minút.

Experimenty vlády?

Strana Hlas-SD si počká na vysvetlenie, čo má toto testovanie priniesť a za akých podmienok pre ľudí sa má uskutočniť. „Pri obrovskom amaterizme tejto vlády v zdravotnej, ekonomickej i sociálnej oblasti máme oprávnené pochybnosti, či ho dokáže vláda pripraviť tak, aby prinieslo zmysluplné výsledky a aby zároveň nenapomohlo ďalšiemu šíreniu vírusu,“ priblížila strana na sociálnej sieti. Doplnila, že ak by si vláda a jej predseda plnili svoje povinnosti v boji proti pandémii, „Slovensko vôbec nemuselo byť v súčasnej situácii a nemuseli sme pristupovať k takýmto experimentom“.

"O tomto pláne vlády som nebola dopredu informovaná. Viem len to, čo sa dnes dozvedela verejnosť z tlačovej konferencie. Zmysluplnosť a realizovateľnosť plánu v tejto chvíli neviem zhodnotiť a budem sa najskôr informovať na názor odborníkov. Myslím si zároveň, že plán takéhoto rozsahu by mal byť oznámený spôsobom, ktorý nevyvolá viac otázok, ako poskytne odpovedí," reagovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej ostávajú v súvislosti s celoplošným testovaním ešte otvorené otázky, o ktorých bude v nedeľu 18. októbra rokovať vláda. „Riešime najväčšiu krízu od druhej svetovej vojny a ako vláda musíme postupovať jednotne. Sme v situácii, akú žiadna vláda v histórii nášho národa neriešila a tomu zodpovedajú aj prostriedky. Prosím ľudí o dôveru, pretože súdržnosť je v tejto dobe veľmi dôležitá,“ uviedla ministerka.

Fica zaujíma názor odborníkov

Predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica zaujíma pri celoplošnom testovaní na nový koronavírus názor odborníkov. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti. "Ja naozaj nepotrebujem na to nejaké vyhlásenie Matoviča alebo nejaké vydieranie, aby som išiel na testovanie. Ak sa rozhodnú experti a odborníci, že to je dobrý krok, tak to urobme, ale vyprosujem si, aby nás Igor Matovič vydieral," uviedol Fico. Tvrdí, že Matoviča nikto v krajine už neberie vážne. "Takto spájať testovanie celej krajiny s 'nebožiakom' politikom je neakceptovateľné a smutné. Mňa zaujíma názor odborníkov. Ak povedia, že áno, poďme do toho," dodal Fico.

Mimoparlamentná Slovenská národná strana protestuje proti celoplošnému testovaniu na nový koronavírus. "Matovič len zakrýva senzáciami svoju neschopnosť. Celoplošné testovanie nezaviedol ani jeden štát. Každý deň sa len ukazuje, aké nebezpečné je pre Slovensko, ak ho riadi človek nepripravený a nevyrovnaný, ktorý ohrozuje ekonomiku štátu a už aj zdravie ľudí," uviedla SNS. V stanovisku sa ďalej uvádza, že žiaden premiér v okolitých štátoch sa takto nespráva.

Komunikujte s nami ako s občanmi

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš tvrdí, že ak má plošné testovanie vyjsť, je potrebné, aby premiér komunikoval smerom k občanom Slovenska s rozvahou a slušne. "Komunikujte s nami ako s občanmi, nie poddanými. Pomôže pokojné a zrozumiteľné vysvetlenie a racionálne argumenty. Nie plakanie, karhanie alebo hystéria," uviedol Hipš.

Predsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Irena Bihariová na sociálnej sieti uviedla, že plošné testovanie musí byť súčasťou premysleného plánu. "Oceňujeme snahu premiéra hľadať rázne a nekonvenčné cesty k vysporiadaniu sa s pandémiou. Napriek tomu nápad s plošným testovaním vyvoláva rad pochybností a nezodpovedaných otázok, ktoré môžu byť prekážkou jeho realizácie," uviedla. Súčasťou tohto plánu musí byť podľa nej najmä premyslená stratégia ďalšieho postupu po testovaní.

Predseda vlády Igor Matovič na tlačovej konferencii oznámil, že obyvateľov Slovenska čaká celoplošné testovanie na koronavírus. Hlavné testovanie bude o dva týždne, v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra. Budúci víkend, teda 24. a 25. október, by chcel premiér využiť na testovanie najrizikovejších regiónov, konkrétne okresov Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín a ak na to budú stačiť kapacity, tak aj Bardejov. Testovať sa bude antigénovými testami, štát ich objednal približne 13 miliónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok