Zostali len trosky. Tvrdé boje o Karabach si vyžiadali ďalšie obete

TA3 TASR
17.10.2020 08:39

Dvanásť civilistov prišlo o život a viac ako 40 ľudí utrpelo zranenia počas raketového útoku, ku ktorému došlo v druhom najväčšom azerbajdžanskom meste Gandža v rámci eskalujúceho konfliktu o sporné územie Náhorného Karabachu.

Útok v obytnej štvrti v meste, kde žije 300.000 ľudí, zrovnal so zemou niekoľko radov budov. Prišlo k nemu iba niekoľko hodín po tom, ako sa metropola Náhorného Karabachu Stepanaker stala terčom ostreľovania azerbajdžanských síl. Arménsko a Azerbajdžan sa 10. októbra v Moskve dohodli podpísaním zmluvy o ukončení bojov a na humanitárnom prímerí. Toto prímerie však žiadna zo strán nedodržiava.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Tento konflikt si vyžiadal asi 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra a odvtedy si vyžiadali stovky zranených a desiatky obetí, mnohé aj z radov civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok