Za nehodu Costy Concordia môže kapitán aj firma

SITA, TA3
13.9.2012 22:00

Za minuloročnú nehodu lode Costa Concordia môže najmä jej kapitán Francesco Schettino, pochybila však pri nej aj samotná spoločnosť Costa Crociere, ktorá plavidlo prevádzkovala.

Za nehodu Costy Concordia môže kapitán aj firma
SITA

Okrem Schettina mal pochybiť aj Roberto Ferrarini, jeden z troch šéfov Costa Crociere. V osudnú noc, keď loď narazila na plytčinu, bol s ním v priamom kontakte, napriek tomu však neprijal potrebné opatrenia dostatočne včas. Ďalšou z príčin neskorej evakuácie lode mala byť jazyková bariéra - nie všetci zamestnanci na palube údajne rozumeli núdzovým pokynom v taliančine.

Costa Concordia stroskotala v piatok 13. januára po tom, ako kapitán Schettino svoju takmer 300-metrovú loď naviedol na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Tragickou bilanciou je 32 mŕtvych a desiatky zranených. Schettino čelí obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie. V čase nárazu sa v útrobách lode nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Obvineniam čelí aj ďalších osem osôb vrátane vedúcich predstaviteľov spoločnosti Costa Crociere. Vrak plavidla sa stále nachádza na pobreží ostrova v Tyrhenskom mori.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok