Otráveným svitla nádej, vzácny protijed z Nórska už je v Česku

TA3, TASR
13.9.2012 21:16

Pri moravskom Zlíne našli mŕtveho 80-ročného muža. Až pitva určí, či zomrel na otravu metanolom. Ak áno, muž z Kostelca pri Zlíne by bol 19. obeťou v českom metanolovom škandále. Tým, čo sa priotrávili metylalkoholom a stále žijú, prišla pomoc z Nórska. Tamojší toxikológ priviezol účinný protijed.

Otráveným svitla nádej, vzácny protijed z Nórska už je v Česku
TA3

Polícia ČR varovala dnes aj pred konzumáciou alkoholu z fliaš označených etiketou Švestková vodka - výrobce Ostravská likérka OL&Com.s.r.o. Ostrava-Hulváky. Varovanie olomouckých policajtov vyplýva z faktu, že práve obsah takto označenej fľaše sa stal osudným pre jednu z pacientiek, ktorá je od pondelka hospitalizovaná s príznakmi otravy metanolom v nemocnici v Přerove.

Zo zdroja, kde si fľašu kúpila, už verejnosti nebezpečenstvo nehrozí. V nemocnici v Zlíne dnes popoludní k doteraz hospitalizovaným pribudla ďalšia poškodená. Ide o 52-ročnú ženu, informovala agentúra Mediafax s odvolaním sa na hovorkyňu nemocnice Karlu Havlíkovú.

Podľa rovnakého zdroja sa zdravotný stav ôsmich doteraz hospitalizovaných v nemocnici mierne zlepšil. Traja pacienti, ktorí boli v kritickom stave, sa však stále nachádzajú v umelom spánku vo vážnom stave. Ide o dvoch mužov vo veku 48 a 58 rokov a ženu vo veku 35 rokov, ktorých hospitalizovali v čase od pondelkového večera do stredajšieho predpoludnia.

Ďalšou obeťou série otráv metanolom v ČR, po prvotnom zdroji ktorej naďalej pátrajú policajti, colníci i pracovníci Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie, by mohol byť muž, ktorého našli dnes mŕtveho v mestskej časti Janov v Litvínove na severozápade ČR. Muž vo veku 46 rokov skonal pri vchode do domu, v ktorom býval. V jeho byte sa našli dve načaté fľaše alkoholu. Ich obsah je predmetom skúmania. Viac svetla do tohto úmrtia vnesú závery nariadenej súdnej pitvy, ktoré by mali byť známe v piatok.

Do ČR dorazil už popredný nórsky toxikológ Erik Hovda, ktorý priviezol aj účinnejší protijeda naučí českých kolegov aj novú metódu krvných rozborov. Preparát, ktorý už v 80. rokoch aplikovali vo Francúzsku a ktorý testovali aj Američania, by zdravotný stav pacientov mal stabilizovať do 24 hodín, jeho problémom je však vysoká cena (okolo 200.000 Kč/dávku).

Lieky, ktoré postačia na kompletnú liečbu ôsmich pacientov, darovalo odborníkovo pracovisko - Toxikologické informačné stredisko a oddelenie intenzívnej starostlivosti Univerzitnej nemocnice v Oslo.
Preparát s názvom fomepizol je aplikovateľný aj u pacientov v ťažšom stave, hoci aj v bezvedomí, je účinnejší, silnejší ako doteraz používané protijedy. Jeho podstatnou prednosťou je, že prakticky okamžite zastavuje kľúčovú premenu metanolu v životu nebezpečné metabolity, aj keď ani jeho aplikácia nemusí pacienta zachrániť v každom prípade.

Novú analýzu krvi, pri ktorej sa nehľadá metanol, ale jeho koncový produkt - toxická kyselina mravčia, učil dnes odborník svojich českých kolegov. V menších nemocniciach umožňuje poznať výsledky už do 30 minút a navyše odhalí otravu podstatne skôr, ako sa u otráveného objavia prvé príznaky, vyplýva zo slov nórskeho toxikológa pre internetový portál idnes.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok