Dážď neustáva, Hornád sa vylial po obci. Naďalej platia výstrahy

TA3 TASR SITA
13.10.2020 19:53

Dážď na území Slovenska naďalej pretrváva, hydrologická situácia sa zhoršuje, informuje na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav.

V Hranovnici zalialo prístupovú cestu

Podľa meteorológov plošne pribúdajú vodomerné stanice s dosiahnutým alebo prekročeným stupňom povodňovej aktivity, najmä na strednom a v časti východného Slovenska. „Najhoršia situácia je v povodí hornej Nitry, Hnilca a Hornádu. Na niektorých miestach dochádza k vylievaniu tokov,“ napísal SHMÚ s tým, že zoznam vodomerných staníc so stupňami povodňovej aktivity nájde verejnosť na webe SHMÚ. Vzhľadom na nasýtenosť povodí a ďalšie očakávané pretrvávajúce zrážky predpokladá SHMÚ pokračovanie vzostupov a prekročenie hladín aj na ďalších staniciach.

Vzhľadom na dlhotrvajúce dažde a vyliatie rieky Hornád v katastri obce Hranovnica v Popradskom okrese vyhlásil starosta obce Vladimír Horváth o 17:00 hodine 3. stupeň povodňovej aktivity. Obec o tom informuje na svojej webstránke.

V obci Hranovnica zalialo prístupovú cestu, ktorá vedie k chatkám, ale aj k rodinným domom. „V katastri obce je zaplavená cesta pod Dubinou, kde sa nedá prejsť, zaplavilo aj niektoré časti priemyselného areálu v obci Hranovnica,“ informoval Martin Valluš, zástupca starostu obce Hranovnica. Vernársky potok sa zatiaľ nevylial, ale hladina pri neustálom daždi stúpa.

V Moldave zriadili infolinku

Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo v utorok večer aj mesto Moldava nad Bodvou. Dôvodom je dlhotrvajúci dážď a možné vybreženie sa rieky Bodva. Uviedla to hovorkyňa mesta Jana Kovácsová. „Zalarmovaná je polícia aj technické služby. Na uliciach Budulovská a Mlynská plnia vrecia,“ spresnila s tým, že preventívne opatrenia realizujú na miestach, ktoré považujú za kritické a kde by mohli vzniknúť škody.

„K dispozícii poskytuje mesto informačnú linku 055 488 0211, na ktorej prijíma aj poskytuje aktuálne informácie o mimoriadnej situácii,“ uvádza mesto na svojej webovej stránke. Na uvedenom telefónnom čísle môžu obyvatelia zároveň ohlásiť kritické miesta, na ktoré budú privezené vrecia s pieskom na záchranárske práce.

V Medzeve evakuovali niekoľko obydlí

V Medzeve v okrese Košice-okolie evakuovali niekoľko obydlí, ktoré podmyla voda. V utorok večer to uviedol primátor mesta Matej Smorada s tým, že v meste vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

„Na mieste sú dobrovoľní hasiči, pieskujeme. Netušíme, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, pretože stále prší,“ uviedol s tým, že hladina vodných tokov naďalej pomaly stúpa. „Podmytých je zatiaľ šesť obydlí, ktoré sú zaplavené. Evakuovali sme aj jeden dom, ktorý slúži ako chalupa,“ spresnil Smorada. Podľa jeho slov väčšina zasiahnutých obyvateľov išla k známym.

Dážď strhol svah pod Mariánskym vŕškom

Rieka Handlovka dosiahla v utorok večer v Prievidzi výšku hladiny rovnajúcu sa tretiemu stupňu povodňovej aktivity a naďalej stúpa. Mesto situáciu na vodnom toku monitoruje i v teréne. Problém zaznamenalo inde, dlhotrvajúci dážď popoludní strhol svah pod Mariánskym vŕškom. Uviedol to hovorca mesta Michal Ďureje. „Situáciu monitorujeme, máme v teréne ľudí z technických služieb mesta, podnety prijíma i operačný dôstojník na mestskej polícii. Dážď je kontinuálny, nie je nárazový, voda tak stíha odtekať,“ priblížil Ďureje.

Mesto podľa neho ešte po 15.00 h uzatvorilo časť vozovky na Nábreží sv. Metoda pod mostmi, kde voda z kanalizačných vpustov prerazila na cestu. „Komplikácie sme, paradoxne, v utorok nezaznamenali na rieke Handlovka, ale na svahu pod Mariánskym vŕškom, ktorý sa zosunul smerom na komunikáciu. Aj s pomocou hasičov a ťažkej techniky sme museli z komunikácie odpratávať veľké množstvo zeminy,“ dodal.

Polícia upozornila na aquaplaning

V úseku cesty Gelnica – Prakovce došlo k podmytiu cestnej komunikácie, ktorej časť sa prepadla. Na tzv. aquaplaning upozornila košická krajská polícia na sociálnej sieti.

„Policajti z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi sú na mieste a dopravu regulujú,“ uviedla s tým, že k podmytiu cesty došlo z dôvodu poveternostných podmienok.

Povodňovú aktivitu tretieho stupňa vyhlásil v utorok večer primátor Gelnice Dušan Tomaško. Ako povedal, voda zatopila niekoľko domov a strhla aj príjazdový most k jednému rodinnému domu v lokalite Perlová dolina. Hladina rieky Hnilec sa zdvihla po dlhotrvajúcich dažďoch.

„Ešte dnes bude zasadať protipovodňová komisia, kde sú prizvané zložky, ako policajti, profesionálni aj dobrovoľní hasiči, zástupcovia okresného úradu, civilnej ochrany aj oddelenia výstavby,“ uviedol s tým, že momentálne monitorujú všetky povodia a realizujú fotodokumentáciu.

V Markušovciach zasadal krízový štáb

V obci Markušovce v okrese Spišská Nová Ves vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Uviedol to starosta obce Marek Virág s tým, že situácia sa naďalej zhoršuje a Levočský potok sa vylieva. „V obci počas dňa už dvakrát zasadal krízový štáb. Do najrizikovejších oblastí sme dali piesok a vrecia. Na pomoc nám prídu aj dobrovoľné hasičské zbory z Danišoviec a Rudnian,“ ozrejmil starosta.

Dodal, že deti z miestnej základnej školy dostali riaditeľské voľno na stredu 14. 10. a štvrtok 15. 10.. Ak sa podľa jeho slov situácia upokojí, v piatok nastúpia do školy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok