Kancelária parlamentu nebude platiť za právne služby

SITA
13.9.2012 20:18

Parlament nebude platiť za právne služby. Po novom bude Kanceláriu Národnej rady SR zastupovať v právnych sporoch o náhradu škody externá renomovaná advokátska kancelária, s ktorou sa dohodli na nulovej odmene.

Kancelária parlamentu nebude platiť za právne služby
SITA

Predseda parlamentu Pavol Paška vysvetlil, že ide o advokátsku kanceláriu, ktorá Slovensko dlhodobo právne zastupuje na medzinárodných arbitrážach a zmluvu má kontrahovanú s rezortom financií.

Parlament podľa Paškových slov za legislatívnu činnosť vedie sedem súdnych sporov na náhradu škody v celkovej výške 712 miliónov eur. Najväčšiu časť z nich tvoria žaloby súvisiace so zákonmi, ktoré zakazujú zisk zdravotných poisťovní. Túto legislatívu prijímal parlament v období prvej vlády Roberta Fica.

Doteraz zastupoval kanceláriu právnik Jozef Vozár za paušálny poplatok 800 eur mesačne. Kancelária ho vybrala v čase, keď národnú radu viedol Pavol Hrušovský. Predchádzajúci šéf parlamentu Richard Sulík pôvodne podľa Pašku plánoval na právne služby vynaložiť 30 miliónov eur.

Sulík Paškove slová označil za holý nezmysel. Kancelária národnej rady podľa neho iba zverejnila výzvu, v ktorej hľadali dodávateľa právnych služieb bez určenia ceny. V rozpočte bola na právne služby naplánovaná stotina Paškom vyrieknutej sumy, 300-tisíc eur. "Rád by som povedal, že národná rada pod mojim vedením najviac šetrila, ponachádzali sme tu nehorázne faktúry po pánovi Paškovi a jeho kancelárovi. Výsledok bol, že prevádzkové náklady národnej rady boli o dva milióny eur ročne nižšie ako za pána Pašku. Toto sú primitívne obvinenia, nikdy sme nechceli dať takú sumu na právne služby," uviedol Sulík.

Zdôraznil, že najväčšie súdne spory za takmer miliardu eur pochádzajú z čias Ficovej vlády. "Robert Fico je zrejme právny diletant a narobil toľko problémov, že my sme to dlho riešili a ako je vidieť, musí sa to ďalej riešiť. Takýto človek, ktorý je právnický analfabet, teraz riadi a vládne našej krajine," uzavrel líder SaS a expredseda NR SR.

Paška považuje situáciu okolo súdnych sporov za legislatívnu činnosť parlamentu za absurdnú. Slovenský právny poriadok sa s ňou podľa neho musí vysporiadať, inak sa národná rada zmení na právnickú kanceláriu. Považuje za nemysliteľné, aby bol parlament terčom žalôb, keďže poslanci vykonávajú svoj mandát na základe ústavy a schvaľovanie legislatívy patrí k ich prirodzeným právam.

Záznam tlačovej besedy predsedu parlamentu Pavla Pašku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok