Politici sa nezhodujú, ÚVZ vraj vydával rozhodnutia nezákonne

TA3 SITA
13.10.2020 14:26

Zdá sa, že Úrad verejného zdravotníctva doteraz vydával rozhodnutia na zastavenie šírenia ochorenia COVID-19 nezákonne. Zatiaľ čo niektorí politici to vnímajú s pochopením pre mimoriadnu situáciu a apelujú na čo najrýchlejšiu nápravu, iní obviňujú vládu z protiústavného konania a varujú pred veľkými škodami.

Vládny kabinet novelu z dielne ministerstva zdravotníctva schválil v pondelok. Opatrenia, ktoré doteraz vydával Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva, by tak mali mať po novom charakter všeobecne záväzných právnych predpisov, teda vyhlášok.

Ako v materiáli uviedol rezort zdravotníctva, prebiehajúca pandémia ochorenia COVID-19 odhalila niektoré nedostatky vo formálnych ustanoveniach, ktoré sa týkajú vydávania opatrení orgánov verejného zdravotníctva. Novela má preto všetky tieto deficity odstrániť a riadnym a prehľadným spôsobom upraviť. "Tak, aby sme mali istotu v právnej forme týchto aktov, ako aj spôsobe ich publikovania," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Krajčí v pléne podotkol, že určité opatrenia, ktoré v zákone sú, napríklad opatrenia hlavného hygienika v súvislosti s očkovaním pri situáciách pandemických a epidemických výskytov infekčných ochorení, budú z tohto zákona vyňaté pozmeňovacím návrhom. "Nakoľko si myslíme, že takéto opatrenia by mali prejsť širokou celospoločenskou diskusiou a mali by byť prijímané v Národnej rade SR po medzirezortnom pripomienkovom konaní, teda formou štandardnej legislatívnej zmeny," konštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok