Kamarátstvo skončilo. Matovič prirovnal Sulíka ku Kotlebovcom

TA3 TASR SITA
12.10.2020 18:53

Premiér Igor Matovič by koalíciu pre spor s podpredsedom vlády a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom nepoložil. Napriek tomu odmieta a kritizuje Sulíkove vyjadrenia na adresu odborníkov a prirovnáva ho ku Kotlebovcom, ktorí šíria dezinformácie aj o novom koronavíruse.

Odmietol slová o "tliachaninách"

Matovič hovorí, že ústredný krízový štáb v nedeľu prijímal najťažšie rozhodnutie pre Slovensko za posledných 70 rokov. "Kamarátstvo skončilo, ale zodpovednosť ide ďalej," komentoval premiér. Odmietol Sulíkove slová o "tliachaninách", ktoré sa mali týkať rokovania odborníkov. Premiér sa ospravedlnil za Sulíkove výroky všetkým členom pandemickej komisie a ÚKŠ. Dúfa, že Sulík vyvodí v prípade zhoršenia situácie spôsobenej novým koronavírusom osobnú zodpovednosť a nastaví sám sebe zrkadlo.

Sulíkovci reagovali, že sa radi zapoja "do vecnej a racionálnej debaty", ale na osobné útoky reagovať nebudú.

Vicepremiér podľa premiéra "šíri bludy""žije vo svojom svete""Skúsme sa spamätať a nešírme bludy hodné Mariana Kotlebu," povedal Matovič. Dáta, ako sa šíri nový koronavírus, napríklad v reštauráciách, podľa neho boli dostupné, ale nie sú podstatné. Matovič očakáva, že SR by sa do dvoch týždňov mohla dostať na kapacitu testovania 15.000 ľudí denne.

Nakazení pribúdajú rýchlejšie

Počet ľudí nakazených koronavírusom vo vekovej kategórii nad 65 rokov je k 11. októbru takmer štvornásobný v porovnaní so štatistikami spred troch týždňov. Vyplýva to z aktuálnych dát, ktoré prezentoval premiér Igor Matovič. "Je to mimoriadne dôležitý údaj, pretože vieme, že títo ľudia na celom svete sú najviac ohrození a je medzi nimi najvyššia úmrtnosť," podotkol.

Kým k 23. septembru bolo evidovaných 300 pozitívnych ľudí nad 65 rokov veku, k 11. októbru hovoria štatistiky o 1 190 pozitívnych prípadoch. Najviac prípadov evidujú v Prešovskom kraji (272) a v Žilinskom kraji (212), nasleduje Trenčiansky kraj so 194 prípadmi a Košický kraj so 162 prípadmi. V Banskobystrickom kraji evidujú 116 prípadov nakazených ľudí vo veku nad 65 rokov, v Trnavskom kraji ich je aktuálne 74 a najmenší počet evidujú v Bratislavskom kraji, kde je momentálne nakazených 33 seniorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok