Prišli antigénové testy. Prezradili, kedy ich chcú distribuovať

TA3 SITA TASR
12.10.2020 12:17

Antigénové testy, ktoré dokážu zistiť výsledok do niekoľkých minút, sú už na Slovensku. Ako po rokovaní vlády uviedol predseda Správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf, 500-tisíc testov čaká na preclenie. "Zajtra by mali byť v skladoch správy štátnych hmotných rezerv a budeme ich distribuovať podľa pokynov Ministerstva zdravotníctva SR," povedal Rudolf. Predpokladá pritom, že v priebehu tohto týždňa, respektíve do konca tohto týždňa, by určite mali byť u konečných užívateľov.

Prišli antigénové testy. Prezradili, kedy ich chcú distribuovať
SITA/AP (ilustračné foto)

Zásoby v čase núdzového stavu

Správa štátnych hmotných rezerv môže obstarávať schválené položky pohotovostných zásob v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu, a to nad rámec cieľových stavov uvedených v uznesení vlády, ktorým sa upravuje tvorba pohotovostných zásob. Vláda v pondelok na rokovaní schválila materiál s týmto cieľom.

"Hlavným cieľom predkladaného dokumentu je zabezpečiť tvorbu pohotovostných zásob v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu," konštatuje sa v doložke vplyvov k tomuto materiálu. Tvorba pohotovostných zásob bude zabezpečená z rozpočtovej kapitoly SŠHR. Materiál nadobúda účinnosť schválením vládou.

"V praxi to znamená, že doterajšie počty, ktoré boli schválené uzneseniami vlády, možno prekročiť na základe požiadavky ústredných orgánov," priblížil šéf SŠHR Ján Rudolf. Zároveň poznamenal, že permanentne zásobujú podľa požiadaviek ministerstiev. Podotkol, že ide len o pohotovostné zásoby, je to teda opatrenie, ktoré sa týka koronakrízy.

Čaká sa na preclenie

V súvislosti s antigénovými testami uviedol, že sa už čaká na preclenie. "V utorok (13. 10.) by mali byť v skladoch štátnych hmotných rezerv a budeme ich distribuovať podľa pokynov ministerstva zdravotníctva," spresnil Rudolf. Malo by ich byť 500 000, pričom Rudolf predpokladá, že do konca tohto týždňa by už mali byť u konečných užívateľov.

Pohotovostné zásoby sú jedným z troch druhov štátnych hmotných rezerv. Predstavujú vybrané základné komodity, hotové výrobky určené na okamžitú a bezodplatnú pomoc pri záchrane životov, zdravia a majetku obyvateľstva postihnutého krízovou situáciou, mimoriadnou udalosťou alebo III. stupňom povodňovej aktivity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok