Zverejnili nové opatrenia. Zasiahnu reštaurácie i fitness centrá

TA3 TASR SITA
11.10.2020 17:32

Ústredný krízový štáb schválil opatrenia navrhované pandemickou komisiou. Informovali o nich predstavitelia vlády. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího sme sa vydali cestou Českej republiky. Nové opatrenia budú platiť od 15. októbra.

Zákaz podujatí i zhromažďovania

Od štvrtka bude povinné nosenie rúška aj v exteriéri v obciach a mestách. Výnimku bude mať nosenie rúška mimo obcí a miest pre rodinu, alebo ak ľudia budú od seba vzdialení viac ako päť metrov. Takisto bude platiť zákaz všetkých hromadných podujatí, na vláde sa v pondelok prerokuje aj zákaz zhromažďovania nad šesť ľudí.

Prevádzky verejného stravovania budú môcť od štvrtka vydávať jedlo len zabelené a so sebou alebo ho podávať iba v exteriéri. Zavreté budú aj fitness centrá, wellness, kúpaliská, akvaparky a sauny.

Minister vnútra Roman Mikulec potvrdil, že už od nedele 7.00 h sú posilnené policajné kontroly. Dodal, že pri kontrolách už nebudú dávať len upozornenia, ale udeľovať sa majú aj blokové pokuty, prípadne sa vec posunie na správne konanie. "Hranice zatiaľ nechávame otvorené," dodal.

urad_0a140371-2ef5-3c3b.jpg

Pre seniorov budú vyhradené hodiny

Obchody a nákupné centrá musia dodržať pravidlo maximálne jednej osoby na 15 metrov štvorcových za dodržiavania rozostupov a všetkých protiepidemických opatrení. Do nákupných centier bude možné vstúpiť len po odmeraní teploty, povolený vstup bude teda iba osobám, ktoré nevykazujú žiadne príznaky ochorenia.

Platiť budú aj vyhradené hodiny potravín a drogérie pre seniorov nad 65 rokov od 9:00 do 11:00. Nakupovať však budú môcť aj v iné časy. Pre stredné školy platí distančné vzdelávanie už od pondelka 12. októbra. Pondelkom sa rušia aj všetky krúžky, mimoškolská aktivita a všetko, čo nesúvisí priamo so samotným vzdelávaním, s výnimkou individuálnej výučby.

Výpadky príjmov chcú kompenzovať

"Reštaurácie a kaviarne môžu byť otvorené, ale nemôžu podávať jedlo a nápoje priamo v interiéri. Podávať ho môžu buď zabalené so sebou, alebo v exteriéri. Zákazníci si teda jedlá alebo nápoje kúpia, ale musia si to vyniesť von a skonzumovať vonku alebo doma. Aj tu bude platiť pravidlo, že v interiéri baru alebo reštaurácie môže byť jedna osoba na 15 metrov štvorcových," povedal minister zdravotníctva. Ako uviedol, zakázané budú aj bohoslužby. Zrušené budú aj všetky kultúrne podujatia s výnimkou najvyšších líg vo futbale, hokeji, basketbale, volejbale a hádzanej. Budú sa však hrať bez divákov a hráči budú testovaní na prítomnosť koronavírusu.

- Rúška budú povinné aj v exteriéri.

- Schválili zákaz hromadných podujatí i zákaz zhromažďovania.

- Jedlo v reštauráciách sa nesmie konzumovať v interiéri, je možné si ho vziať so sebou alebo konzumovať v exteriéri.

- Uzatvoria fitness centrá, wellness, kúpaliská, akvaparky i sauny.

- Stredné školy prechádzajú na dištančné štúdium.

- V obchodoch i nákupných centrách môže byť 1 osoba na 15 metrov štvorcových.

- Pre seniorov nad 65 rokov budú vyhradené hodiny na nákup potravín i drogérie od 9.00 do 11.00 hod.

Predseda vlády Igor Matovič oznámil, že opatrenia budú platiť dovtedy, kým sa sedemdňový kĺzavý medián nezníži pod hodnotu 500. V prípade krstov, sobášov či pohrebov bude v interiéri platiť pravidlo jedného človeka na 15 metrov štvorcových. Pri pohrebe v exteriéri bude potrebné dodržiavanie dvojmetrových odstupov.

Premiér dodal, že štát bude kompenzovať výpadky príjmov ľudí, ktorých sa tieto obmedzenia dotknú. "Použijeme nástroje, ktoré sme mali v prvej vlne, prípadne sa dohodneme aj na ďalších kompenzáciách. V žiadnom prípade nechceme, aby niekto znášal celú ťarchu iba na vlastnom chrbte," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok