Prímerie dlho nevydržalo, obvinili sa z nových útokov

TA3 TASR
10.10.2020 07:54

Arménske a azerbajdžanské sily sa vzájomne obvinili z nových útokov napriek prímeriu dohodnutému v Moskve. Pokoj zbraní oficiálne platí od desiatej hodiny nášho času. Jeho cieľom je zastaviť ťažké boje, ktoré trvajú už dva týždne.

Informovala o tom v noci z piatka na sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Lavrov poskytol vyhlásenie po desaťhodinovom rokovaní so šéfmi diplomacie Arménska a Azerbajdžanu v Moskve v sobotu nadránom okolo 03.00 h miestneho času. Prímerie začne platiť o 12.00 h v sobotu a krajiny si vymenia vojnových zajatcov a telá zabitých bojovníkov. Lavrov dodal, že obe krajiny sa dohodli na začatí rozhovorov o urovnaní vzájomného konfliktu, píše agentúra Reuters.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Konflikt si vyžiadal približne 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra, pričom odvtedy zomrelo už viac ako 300 ľudí vrátane civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok