Kandidátov na GP pribúda, premiér vidí pri jednom kartelovú dohodu

TA3 TASR
9.10.2020 12:26

Premiér Igor Matovič by uvítal, ak by sa o post generálneho prokurátora uchádzalo viac kandidátov. Pri Jozefovi Čentéšovi, ktorého do funkcie navrhlo viacero subjektov, mal Matovič pocit kartelovej dohody.

Kandidátov na GP pribúda, premiér vidí pri jednom kartelovú dohodu
SITA/Branislav Bibel

Očakával viac kandidátov

Možných uchádzačov povzbudil, aby sa prihlásili do výberu. Pripomenul, že sa menil zákon na to, aby mohli kandidovať aj osoby, ktoré nie sú z prokurátorského prostredia. Spočiatku Matovič očakával desať až 15 kvalitných uchádzačov, teraz dodal, že aspoň päť by ich mohlo byť.

Predseda parlamentu Boris Kollár nevylúčil, že do uzavretia nominácií ešte pribudne návrh na kandidáta z dielne jeho hnutia. Skonštatoval, že politici sa nemajú vyjadrovať k prokuratúre, pretože ide o inú zložku moci, ktorá má strážiť zákonnosť. "Politici by nemali žiadnym spôsobom vplývať, organizovať alebo manipulovať či už so súdmi, alebo s prokuratúrou," povedal.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová zas navrhla za kandidáta na generálneho prokurátora prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáša Honza.

Niektoré mená sú už známe

Zatiaľ sú známi štyria uchádzači o post šéfa prokurátorov. Sú nimi prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a prokurátor Generálnej prokuratúry SR Jozef Čentéš. Šantu nominoval poslanec Národnej rady SR Juraj Gyimesi, Klimenta Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied, Remetu navrhli poslanci za OĽANO Igor Hus a Ján Krošlák.

Čentéša do funkcie navrhli ombudsmanka Mária Patakyová, Rada prokurátorov SR, Slovenská komora exekútorov, ako aj viaceré právnické fakulty. Návrhy na kandidátov na šéfa GP možno podávať do piatka 16.00 h. Parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Generálneho prokurátora menuje prezident SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok