Šeliga prijme bieloruskú opozičnú líderku, Rusi po nej pátrajú

TA3 TASR
7.10.2020 19:43

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga prijme vo štvrtok líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú. Po tej Rusko vyhlásilo pátranie. Vyplýva z oficiálneho oznámenia zverejneného na webe ruského ministerstva vnútra, kde sa uvádza, že je hľadaná na základe "článku trestného zákona", ktorý však nie je špecifikovaný.

Na zoznam dali aj Capkalu

Cichanovská je už hľadaná v Bielorusku a keďže bola zaradená na medzištátny zoznam hľadaných osôb, bude sa po nej pátrať aj v Rusku. Predtým bol na zoznam osôb hľadaných na území Ruskej federácie zaradený aj bývalý bieloruský diplomat a exriaditeľ správy Parku vysokých technológií Valeryj Capkala, ktorý sa v Bielorusku neúspešne pokúšal o registráciu ako kandidát nedávnych prezidentských volieb a momentálne sa v zahraničí angažuje na strane bieloruskej opozície.

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská je v Bratislave. Stretne s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom. Privíta ju podpredseda Národnej rady Juraj Šeliga a potom aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Cichanovská je v Bielorusku obvinená z výziev k činom ohrozujúcim bezpečnosť štátu. V rovnakej veci sú v Bielorusku stíhaní a vo väzbe vyšetrovaní Cichanovskej kolegovia, členovia predsedníctva opozičnej Koordinačnej rady Maryja Kalesnikavová a Maxim Znak. Podľa oficiálnych údajov bieloruskej Ústrednej volebnej komisie získala Cichanovská v prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta, spolu 10,1 percenta hlasov.

Nepriznala volebnú porážku

Počas hlasovania i po voľbách sa objavili správy o rozsiahlom falšovaní výsledkov, v dôsledku čoho v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré neutíchajú a majú rôzne podoby - od masových demonštrácií cez susedské párty vo vnútroblokoch bytových domov po grafity na múroch či vtipy šírené na internete. Väčšina verejných zhromaždení - bez ohľadu na počet a vek účastníkov - vyvoláva reakciu polície - často vrátane použitia násilia a zatýkania.

Samotná Cichanovská nepriznala svoju volebnú porážku a vyhlásila sa za "jediného vodcu zvoleného bieloruským ľudom". Momentálne sa Cichanovská nachádza v EÚ. Bielorusko bola nútená opustiť krátko po voľbách pre tlak a vyhrážky úradov požadujúcich, aby uznala výsledky volieb a víťazstvo Alexandra Lukašenka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok