Ako rozoznať chrípku od Covid-19? Je to ťažké, priznáva ÚVZ

TA3 SITA
7.10.2020 18:38

Rozoznať príznaky chrípky a ochorenia COVID-19 je ťažké a obvykle to nie je pre bežného človeka možné. V súvislosti s nadchádzajúcou chrípkovou sezónou na to upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva.

Ako rozoznať chrípku od Covid-19? Je to ťažké, priznáva ÚVZ
facebook.com/uvzsr.sk

Rôzne vírusy, podobné príznaky

„Hoci chrípku a COVID-19 spôsobujú rôzne vírusy, príznaky oboch ochorení sú z veľkej časti podobné: horúčka nad 38 stupňov, suchý, dráždivý kašeľ (pri COVID-19 aj sťažené dýchanie),celková únava, slabosť. Z ďalších niekedy nádcha, bolesť v krku. Do istej miery odlišné príznaky sú bolesť hlavy, kĺbov a svalov (pri chrípke výrazné, pri COVID-19 prítomné niekedy),” uvádza ÚVZ.

Pokiaľ ide o príznaky ako hnačky, bolesť brucha alebo zvracanie, podľa hygienikov sa pri chrípke nevyskytujú, pri COVID-19 niekedy, podobne ako strata čuchu. „Definitívnu odpoveď, či má človek chrípku alebo COVID-19, môže dať len laboratórne vyšetrenie odobratej klinickej vzorky od pacienta,” zdôrazňuje ÚVZ.

Môžete mať aj obe naraz

Upozorňuje pritom, že naraz je možné ochorieť na obe ochorenia. „Pri ochorení jedným vírusom sa dokonca zvyšuje pravdepodobnosť nakazenia ďalším infekčným ochorením, či už vírusovým alebo bakteriálnym. Oslabený organizmus je totiž náchylnejší na ďalšie infekcie. Súbežný priebeh chrípky a COVID-19 môže významne zhoršiť váš zdravotný stav,” uvádza ÚVZ.

Hygienici tiež pripomínajú, že zatiaľ čo účinná vakcína proti COVID 19 sa očakáva v roku 2021, očkovanie proti chrípke dostupné je. Takéto očkovanie odporúčajú predovšetkým rizikovým skupinám, teda seniorom, osobám s chronickými ochoreniami, osobám s oslabenou imunitou a tehotným ženám. „Rovnako ho odporúčame osobám s vyšším rizikom nákazy alebo šírenia ochorenia pri práci, ako sú zdravotnícki pracovníci či zamestnanci zariadení sociálnej služby,” dodal ÚVZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok