Legendárny československý futbalista je na tom zle. Má Covid-19

TA3 SITA
7.10.2020 16:47

Legendárny československý futbalový reprezentant Antonín Panenka má zdravotné problémy a museli ho hospitalizovať v nemocnici. Pražský klub Bohemians 1905 na twitteri potvrdil, že Panenka mal pozitívny test na koronavírus.

Legendárny československý futbalista je na tom zle. Má Covid-19
TASR/Pavel Neubauer

Nezabudnuteľný pokutový kop

Antonín Panenka je odchovancom pražského Bohemiansu a v rokoch 1967 až 1982 pôsobil v tomto klube v seniorskom tíme. Československo reprezentoval v rokoch 1973 až 1982 a na majstrovstvách Európy v roku 972 v Belehrade rozhodol v penaltovom rozstrele o finálovom triumfe výberu ČSSR nad Nemeckom. Práve jeho pokutový kop sa zapísal do histórie svetového futbalu a až dodnes všetci nazývajú penaltový gól oblúkom do stredu bránky ako "Panenkova penalta". Jeho exekúcia má aj svoje pomenovanie, ide o tzv. "dloubák".

S výberom Československa získal na ME aj bronz v roku 1980. Celkovo v najcennejšom drese odohral 59 duelov a strelil v nich 17 gólov. "A bohužiaľ, tá penalta prehlušila všetky ostatné okamihy z mojej kariéry. Preslávilo ma to, ale tiež na ňu trochu žiarlim," hovorieva s úsmevom Panenka, informuje o tom Idnes.cz.

Snažil sa hrať fér

Od roku 1982 až do ukončenia hráčskej kariéry v roku 1993 pôsobil v Rakúsku. V roku 1985 bol s Rapidom Viedeň vo finále Pohára víťazov pohárov, ako striedajúci hráč však neodvrátil prehru 1:3 s anglickým Evertonom.

Po ukončení hráčskej kariéry sa vrátil do Bohemiansu Praha ako funkcionár, dlhý čas je čestným prezidentom klubu. "Vždy som sa snažil hrať fér. Chcel som hrať bez akýchkoľvek malérov. Mal som futbalovú loptu na to, aby som pobavil ľudí. Aby sa mali o čom zhovárať," povedal viackrát Panenka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok