Metanol má 18 obetí, Česi zadržali dvoch podozrivých

TA3, SITA, TASR
13.9.2012 10:26

V Česku opäť zasadne krízový štáb. Vláda ho zvolala pre otravu metanolom, ktorá medzi obyvateľstvom vyvoláva obavy. Látka bola osudnou už pre 18 ľudí.

Polícia obvinila majiteľa predajne v Zlíne

Česká polícia obvinila dnes majiteľa predajne na zlínskom sídlisku Jižní Svahy z porušovania predpisov o etiketách na fľašiach s alkoholom. V predajni predával alkohol s obsahom metanolu. Informovala o tom tlačová agentúra Mediafax.

Majiteľovi predajne hrozia tri roky väzenia alebo zákaz činnosti. Policajný hovorca Petr Jaroš oznámil, že prípad sa bude riešiť v skrátenom prípravnom riadení, takže obvinený sa v krátkom čase postaví pred súd. Zatiaľ je muž stíhaný na slobode.

V stredu zadržali českí kriminalisti aj dodávateľa pančovaného alkoholu. Držia ho vo väzbe a k prípadu sa zatiaľ nevyjadrujú. Muž však ešte nie je z ničoho obvinený.

Metanol obsahovala polovica kontrolovaných vzoriek

Českí policajti vykonali v noci nadnes kontroly predaja alkoholu po celej Českej republike - polovica zaistených vzoriek bola kontaminovaná metanolom.

Na dovedna 4867 kontrolách sa podieľali okrem policajtov aj colníci a zamestnanci ministerstiev poľnohospodárstva a zdravotníctva, uviedla podľa agentúry Mediafax hovorkyňa českého policajného prezídia Štěpánka Zatloukalová.

V 12 prípadoch zaistili vzorky, ktoré poslali hasičskému zboru na analýzu. V Ostrave odhalili až 21 litrov neokolkovaného alkoholu.

Hasičský záchranný zbor preveril 57 vzoriek. "Viac ako polovica bola kontaminovaná metanolom," citoval spravodajský server iDNES.cz hovorkyňu Generálneho riaditeľstva hasičov Nicole Zaoralovú.

Výsledky pitvy dnes potvrdili, že na otravu metanolom zomrel ďalší človek - muž z Havířova - čím celkový počet obetí stúpol na 18. Desiatky ďalších ľudí sú v nemocnici v kritickom stave. Lekári tvrdia, že takmer určite to niektorí neprežijú.

Zadržali dvoch podozrivých
Českí kriminalisti zadržali súvislosti s otravou metanolom v stredu popoludní dvoch mužov, u ktorých našli 400 litrov alkoholu bez kolkov, informovala dnes agentúra Mediafax.

Dvaja muži vo veku 46 a 47 rokov, ktorých polícia zadržala po súhlase štátneho zástupcu, ukrývali 400 litrov alkoholu v rôznych nádobách, ktoré neboli okolkované a mali rôzne etikety. Polícia ich objavila po domovej prehliadke.

"Zatiaľ nemáme k dispozícii závery znaleckého skúmania na detekciu toxicity zaistených liehovín," povedala hovorkyňa ostravskej polície Gabriela Holčáková.

Prvého podozrivého, 46-ročného muža, majiteľa stánku v Havířove, polícia obvinila v súvislosti s otravami metanolom už v nedeľu 9. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok