Rozhodli v kľúčovej kauze: Zlatý úsvit je zločineckou organizáciou

TA3 TASR
7.10.2020 13:53

Grécky súd v Aténach označil neonacistickú stranu Zlatý úsvit za zločineckú organizáciu a jej vodcom hrozia najťažšie tresty. Ide o jeden z najdôležitejším súdnych procesov v politických dejinách krajiny.

Protestovalo asi 15 000 ľudí

Rozsudok vyhlásili na pozadí zrážok, ktoré v stredu vypukli medzi políciou a antifašistickými demonštrantami počas veľkého protestu s účasťou približne 15 000 ľudí. Konal sa pred budovou súdu. Súdených bolo celkovo 68 členov strany vrátane 18 niekdajších zákonodarcov. Zlatý úsvit sa v čase finančnej krízy v Grécku stal tretím najsilnejším politickým subjektom, uviedla agentúra AP.

Predsedajúca sudkyňa Maria Lepeniotiová prečítala verdikt na pojednávaní súdneho procesu, ktorý trval päť rokov. Zakladateľa Zlatého úsvitu a lídra Nikosa Michaloliakosa a ďalších vysokopostavených členov uznala za vinných z riadenia zločineckej organizácie. Ani jeden z vysokopostavených členov Zlatého úsvitu nebol v súdnej sieni prítomný. Michaloliakosovi a spomínaným členom hrozia tresty odňatia slobody od päť do 15 rokov. Výšku trestov oznámia na samostatných súdnych pojednávaniach.

Ľudia chcú nacistov vo väzení

Dav ľudí sa začal zhromažďovať dve hodiny pred vyhlásením rozsudku a reagoval tak na výzvu protifašistického hnutia, odborových zväzov a ľavicových strán. "Ľudia chcú nacistov vo väzení", uvádzalo sa v texte na pútačoch. K budove súdu, nachádzajúcej sa len niekoľko kilometrov od centra gréckeho hlavného mesta Atény, boli vyslané stovky policajtov.

greece-golden-dawn-09884-6c88050bfea042d89382bebcbdded391_c0a80301-ab7b-3f89.jpg

Trestné stíhania sa začali po vražde 34-ročného protifašistického rappera menom Pavlos Fyssas, ktorého v noci v septembri 2013 naháňal dav násilníkov zo Zlatého úsvitu a nakoniec ho dobodal na smrť pred kaviarňou na západnom predmestí Atén Keratsini. Pred stredajším pojednávaním vošla na súd aj matka obete Magda.

Vrah, bývalý vodič kamiónu Jorgos Rupakias, sa k zločinu priznal, ale útok vyvolal hnev verejnosti. Objavili sa obvinenia, že Zlatý úsvit je akási polovojenská organizácia, ktorá používa bitky, zastrašovanie a vraždy ako svoju metódu - to všetko s vedomím vysokopostavených členov strany. Rupakias bol v stredu takisto uznaný za vinného a hrozí mu doživotné väzenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok