Američanka si kúpila na blšom trhu za 7 dolárov obraz od Renoira

TASR
13.9.2012 06:59

Škatuľu čačiek, medzi ktorými bol obraz od francúzskeho impresionistu Pierra-Augusta Renoira, si kúpila za sedem dolárov (5,40 eura) na blšom trhu v Západnej Virgínii pred rokom či dvoma Američanka želajúca si zostať v anonymite.

Američanka si kúpila na blšom trhu za 7 dolárov obraz od Renoira
ČTK

Hoci je obraz podpísaný Renoirom, neverila tomu a keď nedávno triedila veci, ktorých sa chce zbaviť, rozhodla sa ho predať v nádeji, že niečo dostane aspoň za pozlátený rám. Na radu matky sa obrátila na aukčný dom Potomack, aby jej obraz ocenil.

Ten ho ponúka do dražby a očakáva, že zaň majiteľka dostane 75.000 až 100.000 dolárov. Pravosť obrazu overila v katalógu expertka aukčného domu Anne Cranerová. Dražba sa uskutoční 29. septembra. Šťastná žena hovorí, že čaká, kým sa spamätá z prekvapenia. "Chcem si to vychutnať v tichosti."

Po predaji plánuje zobrať mamu do Francúzska, kde odnesú na Renoirov hrob kvety. "Chcem mu tak poďakovať." Pastelovú krajinku pri rieke namaľoval Renoir v roku 1879. V roku 1926 ho zakúpila parížska galérie Bernheim-Jeune, odkiaľ neskôr putoval do súkromnej zbierky v Marylande. Ako sa ocitol na blšom trhu v Západnej Virgínii nie je jasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok