Sagan finišoval druhý, v štvrtej etape ho prekonal len Demare

TA3 TASR
6.10.2020 16:25

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil druhé miesto v utorňajšej 4. etape 103. ročníka Giro d'Italia. Jazdca stajne Bora-Hansgrohe prekonal v napínavom záverečnom špurte len Francúz Arnaud Demare z tímu Groupama - FDJ. Tretí bol v rovnakom čase ako víťaz domáci Talian Davide Ballerini (Deceuninck - Quick-Step). Etapa s dĺžkou 140 km viedla z Catanie do Villafranca Tirrena.

Druhé pódiové umiestnenie

Sagan si pri svojom premiérovom štarte na Gire pripísal druhé pódiové umiestenie, na tej istej priečke ako v utorok skončil aj v nedeľu v 2. etape. Ružový dres lídra celkovej klasifikácie si udržal člen stajne Deceuninck - Quick-Step Joao Almeida z Portugalska, ktorý má dvojsekundový náskok pred Ekvádorčanom Jonathanom Caicedom (EF Pro Cycling). Sagan je po 4. etape líder priebežného poradia bodovacej súťaže, pred Demareom má päťbodový náskok.

"Myslím si, že to bolo o milimeter. Šťastie dnes stálo pri mne. Bolo to naozaj tesné, ani som nevedel, že som vyhral. Skôr som si myslel, že budem druhý, ale potom ma vyhlásili za víťaza a mohol som sa tešiť. Pred Girom sme trénovali záverečné špurty a dnes sa nám to vyplatilo. Ustáli sme aktivitu Bory v stúpaní, čo vôbec nebolo jednoduché, no v závere som si našťastie ušetril nejaké sily," citovala Demarea agentúra AP.

Pred štartom 4. etapy odstúpil z pretekov Geraint Thomas. Britský jazdec tímu Ineos utrpel v úvode tretej etapy ťažký pád, keď sa mu pod koleso dostala odhodená fľaša, stratil rovnováhu a skončil na zemi. Hoci etapu s ťažkosťami dokončil a večerné vyšetrenia neodhalili žiadne zlomeniny, po opätovnej kontrole v utorok ráno sa rozhodol odstúpiť. Vyšetrenia totiž odhalili fraktúru panvy.

Jazdcov čakala na Sicílii šprintérska etapa okorenená stúpaním na Portella Mandrazzi, ktoré sa nachádzalo približne v jej strede. V úvode sa od pelotónu odtrhla trojica Pellaud, Frapporti, Gradek, ktorá si postupne vypracovala vyše štvorminútový náskok. V pelotóne najskôr kontrolovala situáciu Groupama - FDJ v spolupráci so SAE Emirates.

italy-giro-cycling-13853-b72eab44d9e5422abdfd5e5a3f67a998_0a140370-8dce-02ce.jpg

Rýchlostnú prémiu získal bez boja Frapporti, Sagan bol šiesty. Pelotón nasadil vysoké tempo a začal sťahovať z náskoku trojice utečencov. Na čele balíka výborne spolupracovali traja jazdci Bory-Hansgrohe a desať kilometrov pred vrcholom Portella Mandrazzi začali tlačiť na šprintérov. Podarilo sa im zbaviť Gaviriu, Vivianiho i Hodega, ktorí sa trápili. Sagan sa nachádzal na čele balíka za svojimi kolegami a mal situáciu pod kontrolou. Štyridsaťosem kilometrov pred cieľom sa vedúca skupinka rozpadla, keď "odpadol" aj jej posledný člen Gradek.

Ťažké podmienky pre zjazd

Na konci stúpania sa rozpršalo a ťažké podmienky pre zjazd dotvárala aj hmla. V náročnom klesaní si udržal vedúcu pozíciu Pellaud, ale strata balíka už nebola veľká. Saganov tím stále udržiaval vysokú rýchlosť v balíku, ostatné stajne sa však k nemu nepridali. Vivianimu sa podarilo dostať späť a ďaleko od neho nemali ani Gaviria s Hodegom. Napokon sa podľa očakávania rozhodovalo v záverečnom špurte, v ktorom uspel Demare tesne pred Saganom. O víťazstve 29-ročného Francúza rozhodla až cieľová fotografia.

Výsledky 4. etapy (Catania - Villafranca Tirrena, 140 km):

1. Arnaud Demare (Fr./Groupama-FDJ) 3:22:13 h,

2. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe),

3. Davide Ballerini (Tal./Deceuninck - Quick-Step),

4. Andrea Vendrame (Tal./AG2R La Mondiale),

5. Elia Viviani (Tal./Cofidis),

6. Stefano Oldani (Tal./Lotto Soudal),

7. Davide Cimolai (Tal./Israel Start-Up Nation),

8. Michael Matthews (Aus./Sunweb),

9. Filippo Fiorelli (Tal./Bardiani CSF Faizane),

10. Enrico Battaglin (Tal./Bahrain McLaren) všetci rovnaký čas ako víťaz

Celkové poradie po 4. etape:

1. Joao Almeida (Portug./Deceuninck - Quick-Step) 11:06:36 h,

2. Jonathan Caicedo (Ekv./EF Pro Cycling) +2 s,

3. Pello Bilbao (Šp./Bahrain-McLaren) +39,

4. Wilco Kelderman (Hol./Sunweb) +44,

5. Harm Vanhoucke (Belg./Lotto Soudal) +55,

6. Vincenzo Nibali (Tal./Trek-Segafredo) +57,

7. Domenico Pozzovivo (Tal./NTT Pro Cycling) +1:01 min,

8. Brandon McNulty (USA/SAE Emirates) +1:13,

9. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +1:15,

10. Steven Kruiswijk (Hol./Jumbo-Visma) +1:17

bodovacia súťaž:

1. SAGAN 57 bodov,

2. Demare 52,

3. Diego Ulissi (Tal./SAE Emirates) 27

vrchárska súťaž:

1. Caicedo 40,

2. Visconti 18,

3. Vanhoucke 12, ...

8. SAGAN 4

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok