Bezpečnostná rada OSN vyzýva Sáliha na bezodkladné odstúpenie

SITA
22.10.2011 10:18

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v piatok prijala rezolúciu, v ktorej vyzýva jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha na bezodkladný odchod zo svojho postu ako aj na zastavenie krvavého potláčania protestov proti jeho režimu.

Bezpečnostná rada OSN vyzýva Sáliha na bezodkladné odstúpenie

Dokument odsudzujúci násilie páchané na jemenských demonštrantoch a podporujúci mierový plán Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive (GCC) odsúhlasilo všetkých 15 členov výkonného orgánu svetovej organizácie. Ide pritom o doteraz najdôraznejšie stanovisko BR OSN týkajúce sa krízy v Jemene, ktorá si od januára vyžiadala stovky mŕtvych a tisíce zranených.

Dohodu o pokojnom odovzdaní moci, ktorú sprostredkovala šesťčlenná GCC, Sálih napriek predošlým sľubom nechce podpísať a požaduje vypísanie volieb, čo však jeho odporcovia odmietajú. Rada OSN dlhoročného prezidenta vyzýva, aby k mierovému plánu pristúpil bez ďalších odkladov. V čase hlasovania bola v sídle OSN prítomná aj popredná jemenská aktivistka Tavakkul Karmánová, ktorá za svoje mierové úsilie v októbri získala Nobelovu cenu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok