Nobelovku za fyziku udelili za výskum supermasívneho objektu

TA3 TASR
6.10.2020 12:19

Nobelovu cenu za fyziku získali vedci Roger Penrose, Reinhard Genzel a Andrea Ghezová za objavy v oblasti astrofyziky, ktoré sa týkajú supermasívnej čiernej diery v centre našej galaxie a všeobecnej teórie relativity.

Penrose, Genzel a Ghezová

Nobelovu cenu za fyziku za rok 2020 získali britský vedec Roger Penrose, nemecký fyzik Reinhard Genzel a americká astronómka Andrea Ghezová za výskum v oblasti čiernych dier. Mená tohtoročných laureátov oznámila švédska Kráľovská akadémia vied v Štokholme.

Penrose podľa akadémie ocenenie získal za objav spojitosti medzi čiernymi dierami a všeobecnou teóriou relativity. Genzel a Ghezová boli ocenení za objav masívnych kompaktných objektov v strede našej galaxie. Trojica vedcov si rozdelí finančnú odmenu v hodnote desať miliónov švédskych korún (približne 959.000 eur).

Nobelovu cenu za fyziku získali vlani James Peebles z Princetonskej univerzity (USA) za svoj výskum fyzikálnej kozmológie, ako aj Michael Mayor a Didier Queloz zo Ženevskej univerzity (Švajčiarsko) za objav exoplanéty obiehajúcej okolo hviezdy podobnej nášmu Slnku.

Čaká nás chémia, literatúra aj mier

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za rok 2020 získali v pondelok Američania Harvey Alter a Charles Rice a Brit Michael Houghton za výskum v súvislosti s objavom vírusu spôsobujúceho hepatitídu typu C.

V stredu oznámia držiteľov ceny za chémiu, vo štvrtok za literatúru, v piatok za mier a v pondelok ceny za ekonómiu.
Tohtoroční laureáti si ceny v Štokholme na tradičnom slávnostnom odovzdávaní 10. decembra osobne neprevezmú. Dostanú ich vo svojich domovských krajinách prostredníctvom ambasád alebo príslušných univerzít.

Nobelova nadácia, ktorá odovzdávanie Nobelových cien organizuje, v septembri oznámila, že tradičná slávnostná ceremónia udeľovania cien sa tento rok z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 neuskutoční. Podujatie v štokholmskej koncertnej sále nahradí televízny prenos z radnice švédskej metropoly.

Na základe poslednej vôle a z finančných prostriedkov významného švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela (1833-96) je od roku 1901 každoročne udeľovaná prestížna Nobelova cena za významný objav, čin alebo dielo. Táto pocta umelcom vedcom, ekonómom a mierotvorcom je všeobecne považovaná za najhodnotnejšie ocenenie na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok