Krajiny EÚ nesmú paušálne zhromažďovať dáta používateľov webu

TA3 ČTK SITA
6.10.2020 10:32

Členské štáty únie a ich bezpečnostné zložky nemôžu paušálne zhromažďovať a uchovávať dáta volajúcich a používateľov internetu, rozhodol o tom Súdny dvor Európskej únie, podľa ktorého je to možné len v prípade boja so závažnou trestnou činnosťou či pri "vážnom ohrození národnej bezpečnosti".

Súdny dvor Európskej únie v utorňajšom rozsudku uviedol, že pravidlá ochrany údajov v eurobloku by mali zabrániť úradom v zasahovaní do osobných údajov používateľov internetu a mobilných telefónov, a to aj na účely národnej bezpečnosti. Netýka sa to však špionážnych agentúr, ktoré môžu na chvíľu uchovávať hromadné elektronické údaje, ak bude členský štát EÚ čeliť "vážnej hrozbe".

Súdny dvor EÚ takto rozhodol v nadväznosti na tri súvisiace prípady z Francúzska, Veľkej Británie a Belgicka, teda troch krajín, ktoré v ostatných rokoch zasiahli teroristické útoky, po ktorých museli pristúpiť k rozsiahlejšiemu zasahovaniu do ochrany údajov. Súd uviedol, že napriek rozdielnym požiadavkám niekoľkých členských štátov, vnútroštátne právne predpisy "patria do rozsahu pôsobnosti" európskej smernice o súkromí a elektronických komunikáciách.

Verdikt súdu však pripúšťa, že v prípade hrozby teroristického útoku bude možné uplatniť výnimku, no zber údajov by sa mal obmedziť výlučne na jednotlivcov a nezávislý kompetentný orgán by mal vykonať rýchlu kontrolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok