ČR je v núdzovom stave, zákaz spevu pripomenul známu rozprávku

TA3 TASR
5.10.2020 07:25

V Česku už platí pre pandémiu núdzový stav. Spolu s ním zaviedli nové krízové opatrenia, okrem iného aj zákaz podujatí, kde sa "prevažne spieva". Toto opatrenie sa stalo terčom vtipov, pripomenulo totiž známu českú rozprávku Pyšná princezná, v ktorej je v "Polnočnom kráľovstve" zakázaný spev.

"Ty nejsi zdejší, viď? Jinak bys věděl, že v našem království je zakázáno zpívat," hovorí krajčír, ktorý si do susednej krajiny odskočil "na písničku" kráľovi Miroslavovi. Na sociálnych sieťach si na starú rozprávku spomenulo množstvo ľudí.

Najviac 10 osôb

Na 14 dní - od 5. do 18. októbra - sa zakazujú koncerty a divadelné predstavenia, pri ktorých sa prevažne spieva, ako aj hromadné akcie pre viac než desať osôb vo vnútorných priestoroch a viac ako 20 osôb vo vonkajších priestoroch. Na území hlavného mesta Prahy a krajov, ktoré sú podľa platného semafora zaradené do oranžovej a červenej farby, bude obmedzená prevádzka stredných, vyšších a vysokých škôl.

Ďalšie obmedzenia sa týkajú divadelných, filmových a iných umeleckých predstavení, športových podujatí organizovaných športovými zväzmi a bohoslužieb. Naďalej je obmedzená prevádzka stravovacích zariadení v čase od 22.00 h do 06.00 h. Minister zdravotníctva Roman Prymula uviedol, že ďalšie opatrenia, konkrétnejšie ich dlhodobý plán, predstaví v piatok. Vtedy chce oznámiť, aké nariadenia začnú platiť od piatka, aké po 14 dňoch a aké budú dlhodobé, uviedol v diskusnej relácii Českej televízie. Podrobnosti však nespresnil.

Druhá najviac zasiahnutá krajina

Za nedeľu pribudlo v Česku 1841 potvrdených prípadov nákazy, vyplýva z údajov zverejnených na webe ministerstva zdravotníctva. V spojitosti s ochorením COVID-19 eviduje Česko 727 úmrtí, v nedeľu ich tak pribudlo 11.

Počet aktívnych prípadov je 37.570 a z ochorenia sa vyliečilo 44.149 ľudí - tieto údaje ministerstvo zdravotníctva v nedeľu výrazne upravilo o niekoľko tisíc po spätnej kontrole toho, kto ešte ochorenie COVID-19 má a kto sa už uzdravil. Od začiatku pandémie v Česku potvrdili 82.446 prípadov nákazy.

V sobotu zaznamenala ČR 2556 novoinfikovaných, čo bol najvyšší denný nárast počas víkendového dňa od začiatku pandémie. Najviac prípadov od začiatku epidémie - 3793 - pribudlo v krajine za 2. októbra.

Údaje Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb ukazujú, že Česko je v súčasnosti druhou najviac zasiahnutou krajinou v EÚ. Za posledné dva týždne má v priemere 303 nakazených na 100.000 obyvateľov. Pred ním je už len Španielsko (319 prípadov), prvú päticu uzatvárajú Francúzsko (245), Holandsko (231) a Belgicko (205). Slovensko podľa tohto zdroja zaznamenalo za uplynulých 14 dní 106 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, čo je viac ako Poľsko (52), ale menej než Rakúsko (114) a Maďarsko (129).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok