Peter Sagan bojoval na Giro d'Italia, obsadil druhé miesto

TA3 TASR
4.10.2020 16:47

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil druhé miesto v 2. etape 103. ročníka Giro d'Italia. Jazdca stajne Bora-Hansgrohe prekonal v cieľovom stúpaní len domáci pretekár Diego Ulissi v drese SAE Team Emirates.

Ružový dres si udržal Ganna

Trasu dlhú 149 km z Alcamy do Agrigenta zvládol za 3:24:58 h. Tretí finišoval Dán Mikkel Frölich Honore z Deceunincku QuickStep. Ružový dres pre lídra celkového poradia si udržal domáci Filippo Ganna z tímu Ineos Grenadiers.

Organizátori na nedeľu pripravili prevažne rovinatú etapu s dvomi vrchárskymi prémiami 4. kategórie. Prvá nasledovala v úvodnej zvlnenej časti, no druhá bola v samom závere v cieli v Agrigente, pričom stúpanie meralo 3,7 km so sklonom 5,2%. Záver tak nebol pre čistokrvných šprintérov, ale skôr pre klasikárov. Krátko po štarte sa od pelotónu odtrhla pätica Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Ben Gastauer (AG2R), Mattia Bais (Androni Giocattoli-Sidermec), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizane) a Etienne van Empel (Vini Zabu-KTM), ktorá si onedlho vypracovala takmer štvorminútový náskok.

Na stúpaní Santa Ninfa si pripísal tri body De Gendt a vyhral aj následnú rýchlostnú prémiu. Na nej zobral tri body z pelotónu Fernando Gaviria. Keď sa pelotón dostal na rovinatú časť, spomalil a náskok úniku sa zvýšil nad päť minút.

Nervozita rástla v závere

V polovici etapy nečakane odstúpil z Gira Aleksandr Vlasov. Jeho tím Astana informoval, že dôvodom boli žalúdočné problémy. Jakob Fuglsang tak v prvých dvoch etapách prišiel o svojich dvoch najlepších pomocníkov do kopcov Miguela Angela Lopeza i Vlasova. Inak sa na trati veľa nedialo. Pelotón postupne zvyšoval tempo a náskok úniku sa 50 km pred cieľom scvrkol už len na 2:45 min a 20 km pred finišom padol pod minútu.

S blížiacim sa záverom rástla nervozita v hlavnom balíku a prišlo aj niekoľkým pádom. Pelotón dostihol únik 8,5 km pred koncom a pod cieľový kopec prišiel pokope. Necelý kilometer pred cieľom zaútočil Luca Wackermann (Vini Zabu - KTM), no so sebou si vyviezol aj Ulissiho, Sagana a Honoreho. Slovák však vyrazil neskôr a minul veľa síl, ktoré mu chýbali v špurte s Ulissim. Nakoniec obsadil druhé miesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok