Smutná správa z ČR. Zomreli dvaja herci známi z divadiel i filmov

TA3 TASR
3.10.2020 14:45

Vo veku 95 rokov zomrel český herec a spevák Karel Fiala, ktorý sa preslávil hlavnou úlohou vo filme Limonádový Joe. Po dlhej chorobe navždy odišiel aj známy herec Martin Havelka.

Havelka zomrel po dlhej chorobe

Český filmový, seriálový a divadelný herec Martin Havelka zomrel vo veku 62 rokov. Správu o jeho úmrtí  potvrdila v sobotu pre internetový portál televízie TV Nova hovorkyňa Mestského divadla Brno, v ktorom Havelka dlhé roky pôsobil. "Martin Havelka zomrel v piatok po dlhej chorobe," uviedla hovorkyňa Kateřina Vižďová. O smrti Havelku už predtým na Twitteri informoval jeho kamarát, český režisér Jan Hřebejk, ktorý s ním spolupracoval na viacerých filmoch. "Smutná správa z Brna, zomrel skvelý herec Martin Havelka... Nakrúcali sme spolu Učiteľku či (kriminálny seriál) Rédl, pri inom natáčaní mal nezavinenú nehodu. Ach jo, zbohom," napísal.

Martin Havelka mal za sebou desiatky malých i väčších úloh. Dlhé roky hral v Mestskom divadle Brno, brnenskom Národnom divadle aj v ďalšom brnenskom Divadle Husa na provázku. V televíznych seriáloch sa Havelka objavoval najmä od 90. rokov minulého storočia. Často stvárňoval role policajtov, vyšetrovateľov, či naopak zločincov. Zahral si napríklad v seriáloch Četnické humoresky, Vyprávěj či spomínaný Rédl.

Hlavné úlohy v celovečerných filmoch príliš často nedostával. Zažiaril však v snímke Balada pro banditu zo 70. rokov, neskôr tiež Učiteľke, Príbehu kmotra či snímke Po strnisku bosý.

Česi prišli aj o Limonádového Joea

Vo veku 95 rokov zomrel aj český herec Karel Fiala, známy najmä vďaka úlohe Limonádového Joea z rovnomenného legendárneho filmového muzikálu. Pre Český rozhlas správu o jeho úmrtí potvrdil Blahoslav Mikolášek z liečebne pre dlhodobo chorých v pražskej mestskej štvrti Vršovice, kde herec prežil posledné roky svojho života.

Vrchol svojej kariéry zažil Fiala v 50. rokoch minulého storočia, najmä ako muzikálový herec na javisku Hudobného divadla Karlín. V roku 2012 mu bola udelená cena Thália za celoživotný prínos pre český muzikál. Po roku 2000 bola jeho najvýraznejším počinom úloha v muzikáli Gróf Monte Cristo. Hereckú kariéru príznačne ukončil v roku 2010 v Karlíne, kde v novej verzii Limonádového Joea stvárnil postavu starého otca Kolaloku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok