Zažili sme rekordne teplú noc. Dlho nám to však nevydrží

TA3 TASR
3.10.2020 12:15

Na Slovensku bola noc na sobotu veľmi teplá, ojedinele až rekordne teplá. Najmä na západe a v Žilinskom kraji miestami teplota neklesla pod 15 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav. Počasie na Slovensku v sobotu podľa meteorológov ovplyvňuje rozsiahla a hlboká tlaková níž, na ktorej prednej strane prevláda silné teplé južné prúdenie.

Zažili sme rekordne teplú noc. Dlho nám to však nevydrží
SITA/Jana Birošová (ilu)

"Vietor mal v noci dva vplyvy - štandardne podporuje turbulenciu, ktorá podporuje premiešavanie vzduchu, čím bráni bežnému nočnému vychladzovaniu prízemnej vrstvy. Druhý vplyv je takzvaný fohnový vietor, ku ktorému dochádza pri prepadávaní prúdenia cez horské prekážky, pričom pri zostupe vzduchu v závetrí hôr dochádza aj k otepľovaniu vzduchu," vysvetlil na sociálnej sieti SHMÚ.

V sobotu je preto chladnejšie v Banskobystrickom ako v Žilinskom a Trenčianskom kraji. Fohnový vietor totiž pretrváva aj naďalej a vplyvom neho sú stále najteplejšie lokality v Žilinskom kraji. V Žiline namerali po 10.00 h 22 stupňov Celzia. "Prílev teplého vzduchu od juhu však postupne ešte zosilnie, a teda na juhozápade územia očakávame, že bude teplejšie ako v Žilinskom kraji. Najmä v tejto časti územia teplota presiahne hodnotu letného dňa, a to 25 stupňov Celzia," spresnili meteorológovia.

Teplo však podľa SHMÚ dlho na Slovensku nevydrží. V noci postúpi nad územie SR studený front, ktorý prinesie aj zrážky, búrky a mierne ochladenie. "Večer však bude ešte stále veterno, čo spôsobí, že teplota oproti dňu výrazne klesať nebude," podotkol ústav, ktorý očakáva ešte teplý večer.

bez-nzvu_0a140370-4dd0-0994.jpg

Meteorológovia varujú, že počas víkendu (3. - 4. 10.) bude vietor takmer na celom území Slovenska. Výstrahu druhého stupňa vydali pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Vydané výstrahy väčšinou platia do nedele do 12.00 h. V horských oblastiach okresov Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad môže dosiahnuť vietor v nárazoch 145 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," uviedol SHMÚ. Nárazy vetra na zvyšnom území môžu miestami dosahovať rýchlosť 85 a na horách až 135 kilometrov za hodinu. Prvý stupeň výstrahy meteorológovia nevydali len pre niektoré okresy na juhu a juhovýchode SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok