Madrid zavádza lockdown, mesto odreže od zvyšku krajiny

TA3 TASR
2.10.2020 22:59

Počet nakazených novým koronavírusom v Španielsku narastá, Madrid sa preto chystá na čiastočný lockdown, ktorý mesto odreže od zvyšku krajiny. Niektorí španielski epidemiológovia tvrdia, že súčasné opatrenia vláda zaviedla príliš neskoro.

Nové opatrenia, ktoré sa dotknú aj deviatich okolitých miest s vysokým počtom nakazených koronavírusom, vstúpia do platnosti v piatok o 22.00 h SELČ. Obyvatelia môžu hranice mesta opustiť len z pracovných dôvodov, pre návštevu školy alebo lekára.

Madridskí regionálni predstavitelia lockdown rázne odmietli a požiadali španielsky ústredný trestný súd, aby nevyhovel nariadeniam ministerstva zdravotníctva a zastavil plánovaný lockdown. Súd ich žiadosti nevyhovel. Nové opatrenia sú zatiaľ naplánované na najbližších 14 dní a zasiahnu približne 4,5 milióna obyvateľov hlavného mesta a deviatich okolitých miest.

Španielsko je koronavírusom najviac postihnutou krajinou v Európe. V súčasnosti registruje takmer 300 pozitívnych prípadov na 100.000 obyvateľov. V autonómnom spoločenstve Madrid je to viac ako 775 prípadov. V Španielsku sa podľa denníka El Mundo od začiatku pandémie nakazilo celkovo 789.932 ľudí a 32.086 osôb zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok