Enormný nárast. Vyrovnávame sa Rakúsku a Maďarsku, tvrdí Krajčí

TA3 TASR
2.10.2020 17:02

Slovensko má enormný nárast počtu infikovaných novým koronavírusom. Dalo sa to však predpokladať. Pri hodnotení aktuálnej situácie to skonštatoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Situácia v SR sa podľa jeho slov vyrovnáva Rakúsku a Maďarsku. Hlavný hygienik Ján Mikas si nemyslí, že je potrebné obnovenie štátnej karantény.

Reprodukčné číslo sa zvýšilo

"Slovensko bolo ešte pred týždňom v žltých farbách. Teraz sa nám výrazne farby menia do oranžovej. A dokonca máme jeden región na severe Slovenska červený. Je to Žilinský samosprávny kraj, najmä vďaka okresu Trstená a Námestovo," povedal Krajčí.

Reprodukčné číslo sa na Slovensku zvýšilo na 1,37. Ako poznamenal Krajčí, pred týždňom sa predpokladalo, že sa počty infikovaných zdvojnásobia za 20 dní, aktuálne je to osem. Priemer infikovaných na deň je podľa jeho slov 510 ľudí. Očakáva, že počas budúceho týždňa sa prekoná hranica 1000 nových prípadov za deň. Počty hospitalizovaných sa za posledný týždeň zdvojnásobili. Najviac pacientov majú nemocnice v Ružomberku, Prešove, Michalovciach, Nitre, Trnave a Trenčíne. Vyťaženosť úradov verejného zdravotníctva je v súčasnosti na 129 percent, podľa Krajčího ich preto posilnia.

Antigénové testy by mali doraziť budúci piatok

Nestúpa iba počet pozitívne testovaných, ale aj počet prípadov v najrizikovejšej skupine nad 65 rokov. V tejto vekovej skupine sa k 30. septembru evidovalo 540 nakazených. Najviac ich je v Prešovskom kraji. Slovensko má za sebou aj rekordy v testovaní na ochorenie COVID-19. Denný priemer stúpol na 5857 testov. Krajčí zároveň potvrdil, že antigénové testy by mali na Slovensko doraziť budúci piatok (9. 10.).

"Zatiaľ, čo máme informácie, tak regionálne úrady verejného zdravotníctva dohľadávajú (kontakty), žiaľ, s časovým oneskorením, a preto ich je nevyhnutné posilniť, čo sme realizovali. Ponúkli sme RÚVZ pomoc študentov lekárskych fakúlt, študentov verejného zdravotníctva, a tak isto sme dnes začali rokovania a získali aj predbežné pozitívne stanovisko Ozbrojených síl SR, kde by mohli príslušníci OZ pomáhať jednotlivým RÚVZ s dohľadávaním indikovaných pacientov," doplnil šéf rezortu zdravotníctva, pričom avizoval, že budúci rok by mali byť RÚVZ finančne podporené.

V červenej fáze je 41 okresov

V takzvanej červenej fáze je aktuálne 41 okresov. V takzvanej oranžovej fáze je 20 okresov, 18 je zaradených v zelenej zóne. Krajčí upozornil, že pokiaľ sa človek zúčastní hromadného podujatia v Bratislave, na ktorom je povolené maximum 50 ľudí, má viac ako 50-percentnú pravdepodobnosť, že tam stretne nakazeného človeka. Na Slovensku je z dôvodu ochorenia COVID-19 aktuálne úplne zatvorených 47 škôl. Ďalších 124 škôl má uzatvorenú niektorú z tried. Celkovo je zatvorených 495 tried, doma je 18.992 detí.

Minister zdravotníctva opätovne vyzval na dodržiavanie opatrení, najmä pri styku so seniormi a chronicky chorými. Zdôraznil, že ich musíme v tejto situácii chrániť. "Pokiaľ by sme dodržiavali od ľudí, ktorých nepoznáme, odstup, mali nasadené rúško a dodržiavali dezinfekciu rúk, stále je naše presvedčenie, že by sme nemuseli prijímať celoplošné opatrenia. Žiaľ, keďže v našej krajine 35 percent ľudí nemá adherenciu k týmto opatreniam a neplánuje ich dodržiavať a nedodržiava ich, tak musíme uvaliť na celú krajinu opatrenia, ktoré sú nepríjemné pre nás všetkých," dodal Krajčí. Minister tiež potvrdil, že nemá záujem vzdať sa funkcie pre zhoršujúcu sa situáciu. Hovorí, že cíti podporu premiéra Igora Matoviča, aj keď s úsmevom priznal, že od podania demisie je "na krajíčku".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok