Prezident: Deň Ústavy bude sviatkom aj bez pracovného voľna

TASR, TA3
12.9.2012 11:08

Deň Ústavy si Slovensko nepripomína kvôli pracovnému voľnu a bude ho oslavovať ako štátny sviatok aj bez toho. Zdôraznil to dnes prezident SR Ivan Gašparovič vo svojom príhovore na konferencií k 20. výročiu Ústavy, ktorá sa konala v priestoroch historickej budovy parlamentu.

Prezident: Deň Ústavy bude sviatkom aj bez pracovného voľna
SITA

Úvahy o zrušení voľna počas tohto sviatku pripustil súčasný vládny kabinet. Rovnaký osud by sa mohol dotknúť aj sviatku Sedembolestnej panny Márie (15.9.).

"Prvý september je v našom duchovnom kalendári. Bez toho či bude alebo nebude dňom pracovného pokoja, bude štátnym sviatkom. Je to deň, kedy si pripomíname nielen historické obdobie sporov o formu federácie a ich pokojné urovnanie, ale najmä čas nášho vlastného sebauvedomovania," poznamenal dnes Gašparovič.

Prezident v kontexte témy ústavy ocenil prácu jej autorov a poďakoval im aj za to, že pri jej tvorbe dokázali hľadať kompromisy. Zároveň opätovne zopakoval presvedčenie, že by text tohto dokumentu mal byť v každej rodine. "V USA skoro každý občan hovorí o tom, čo mu ústava dáva, čo od nej môže čakať, pretože ju pozná," poznamenal prezident. Týmto smerom je podľa neho treba zvyšovať aj právne povedomie slovenských občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok