Nezohnali ste vakcínu proti chrípke? Intenzívne riešime, tvrdí MZ

TA3 TASR
2.10.2020 09:54

Blíži sa očkovacia sezóna proti chrípke a ministerstvo zdravotníctva iniciatívne rieši a monitoruje dostupnosť vakcín. Vakcíny sú a budú dodávané na Slovensko vo viacerých vlnách.

Nezohnali ste vakcínu proti chrípke? Intenzívne riešime, tvrdí MZ
SITA/AP

Lepšie než minulý rok

Po preverení nám jeden z výrobcov dokonca garantoval pre Slovensko takmer o 20% väčšiu pripravenosť z hľadiska počtu očkovacích látok ako vlani. V prípade potreby vie trh takisto operatívne zareagovať. Rezort zároveň rezolútne odmieta dezinformácie o svojej nečinnosti. „Práve naopak. Vďaka ministerstvu zdravotníctva bude táto dôležitá prevencia vo forme očkovacích látok proti chrípke dostupná aj formou tejto vakcíny. Stojíme za pacientom aj pri dostupnosti týchto vakcín a situáciu iniciatívne riešime,“ povedala Jana Ježíková, štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva SR.

„Vďaka našej iniciatíve bola farmaceutická firma, ktorá je výrobcom jednej z vakcín proti chrípke dostupnej na slovenskom trhu, upozornená na chybný administratívny krok z jej strany. Uvedená spoločnosť to označila ako zlyhanie ľudského faktora v jej radoch,“ vysvetlil Peter Mrva, generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky MZ SR.

 

Prevencia v súvislosti s Covid-19

Ministerstvo zdravotníctva situáciu intenzívne rieši a v prípade, že výrobca danej vakcíny splní zákonom stanovené náležitosti, bude vakcína od 16. októbra opäť hradená z verejného zdravotného poistenia.

Očkovanie proti chrípke je účinnou prevenciou aj vzhľadom na obdobie boja s ochorením Covid-19. Ministerstvo zdravotníctva preto situáciu dôsledne monitoruje a v prípade potreby aktívne komunikuje s výrobcami vakcín, hoci nákup týchto očkovacích látok nie je postavený na báze centrálneho nákupu, lekárne si ich objednávajú od výrobcov.

Aj v prípade očkovania proti chrípke je vhodné, aby pacienti uprednostnili telefonickú konzultáciu o možnosti zaočkovania proti chrípke so svojím ošetrujúcim lekárom a taktiež, aby využívali e-recepty. Telefonická konzultácia je taktiež možná aj s lekárnikom, ktorý pacientovi poskytne informácie, či vakcínu proti chrípke majú na sklade, prípadne, kedy bude v danej lekárni dostupná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok