Sankcie voči Bielorusku zavedie aj EÚ, zhodli sa na tom lídri

TA3 TASR
2.10.2020 07:34

Lídri členských krajín EÚ sa dohodli na zavedení sankcií voči členom režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Tento krok umožní zavedenie zákazu cestovania a zmrazenie aktív približne 40 príslušníkov režimu, ktorí sú údajne zodpovední za falšovanie výsledkov augustových volieb.

"Rozhodli sme sa, že zavedieme sankcie," povedal predseda Európskej rady Charles Michel, ktorého vyjadrenia sprostredkovala agentúra AP. "Je veľmi dôležité urobiť to, na čom sme sa dohodli pred niekoľkými týždňami," dodal.

Členské štáty EÚ sa zavedením sankcií pridali k Spojenému kráľovstvu a Kanade, ktoré v utorok uvalili sankcie na bieloruského prezidenta Lukašenka, jeho syna a ďalších vysokopostavených bieloruských predstaviteľov za porušovanie ľudských práv, pripomína AFP. Cyprus rozhodnutie členských krajín EÚ odmietal podporiť a žiadal, aby najskôr podnikli kroky voči Turecku v súvislosti s ťažbou nerastných surovín v sporných vodách pri pobreží Cypru.

Lídri sa však po niekoľkohodinových rokovaniach dohodli, že podporia Cyprus a takisto aj Grécko. Dohodli sa i na prísnom varovaní pre Turecko, ktoré môže čeliť represívnym opatreniam v prípade, že bude pokračovať vo vrtoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok