Ako prvý prekonal HIV. Timothy napokon prehral boj s leukémiou

TA3 TASR
1.10.2020 19:12

Timothy Ray Brown, prvý pacient, ktorý sa úspešne vyliečil z HIV (vírusu ľudskej imunitnej nedostatočnosti), zomrel po päťmesačnom boji s leukémiou. Brown (54) sa stal známym ako "berlínsky pacient" po tom, ako ho v roku 2007 v nemeckom hlavnom meste zbavili HIV liečbou zahŕňajúcou transplantáciu kostnej drene.

Ako prvý prekonal HIV. Timothy napokon prehral boj s leukémiou
SITA/AP

Američanov prípad fascinoval a inšpiroval celú generáciu lekárov zaoberajúcich sa liečbou HIV, ako aj pacientov infikovaných týmto vírusom. Brownovo úspešné vyliečenie im poskytlo nádej, že jedného dňa bude existovať účinný liek, ktorý ukončí pandémiu ochorenia AIDS spôsobovaného daným vírusom, informovala spravodajská stanica Sky News.

Aktuálne je vo svete vyše 37 miliónov ľudí nakazených vírusom HIV. Pandémia ochorenia AIDS od svojho vypuknutia začiatkom 80. rokov pripravila o život približne 35 miliónov ľudí.

Brownovi diagnostikovali HIV v roku 1995, keď žil v Berlíne. V roku 2006 mu však zistili rakovinu krvi známu ako akútna myeloidová leukémia. Hoci Brown zostal bez vírusu viac než desaťročie po liečbe, vlani sa uňho opäť prejavili príznaky leukémie.

Jeho lekári uviedli, že rakovina krvi sa rozšírila do miechy a mozgu. Posledné mesiace svojho života strávil Brown v hospici vo svojom domovskom meste Palm Springs v Kalifornii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok