Oprava cesty nad Muráňom má stáť oveľa menej, než žiadal župan

TA3 SITA
1.10.2020 10:08

Cena za opravu cesty 2. triedy medzi Muráňom a Prednou Horou, ktorú zničili prudké prívalové zrážky koncom júna, bude stáť namiesto 19 miliónov eur, ktoré pôvodne žiadal od vlády banskobystrický župan Ján Lunter, maximálne 8 miliónov eur. K tejto sume dospel Útvar hodnoty za peniaze pri Ministerstve financií SR.

Informovali o tom na tlačovej besede premiér Igor Matovič a minister financií Eduard Heger. Predseda vlády upozornil, že reálna cena opravy predmetného úseku verejnej komunikácie môže byť dokonca nižšia, ak na základe verejnej výzvy pošlú stavebné firmy do piatich pracovných dní na Úrad Vlády SR ešte lepšie cenové ponuky. „Starým zvykom, ktoré tu platili 12 rokov, je koniec. Pokus bol získať 19 miliónov eur, realita maximálne bude len 8 miliónov eur,“ zdôraznil Matovič.

„Sme vládou, ktorá sa bude zaoberať tým, čo koľko stojí a či naozaj to, čo nám niekto ponúka, skutočne má takú hodnotu,“ zdôraznil minister financií, ktorého rezort úradom vlády vybranú najlepšiu ponuku na opravu zničenej cesty medzi Muráňom a Prednou Horou posunie banskobystrickému Vyššiemu územnému celku.

„Ak banskobystrická župa vyberie nakoniec inú ponuku, to už bude jej vec. My sme vyslali jasný signál, že štát chce byť nápomocný aj v lokálnych problémoch, ale zároveň chceme financie využívať efektívne, lebo chceme šetriť peniaze občanov, daňových poplatníkov,“ dodal Igor Matovič. Podľa šéfa rezortu financií aj tento príklad ukazuje, že „ak sa pýtame na oprávnenosť ceny, tak tá začne klesať“.

Banskobystrický samosprávny kraj nesúhlasí s tvrdeniami premiéra a ministra financií, ktoré súčasné vedenie kraja spájajú s netransparentnými praktikami. "Nie je pravda, že komunikácia smerom k vláde začala až v polovici augusta – prvé listy ministrovi dopravy a ministrovi vnútra odišli z BBSK ešte začiatkom júla. Ďalšie listy odišli v polovici júla, už aj ministrovi financií," uvádza vedenie župy s tým, že tiež nie je pravda, že BBSK mal v polovici augusta vytypovanú firmu, ktorej chcel zadať zákazku za 19 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok