Nespíme, tvrdí šéf agrorezortu. Z fondu obnovy budú pýtať miliardy

TA3 SITA
30.9.2020 15:29

Agrorezort v spolupráci s ministerstvom financií už pred dvomi mesiacmi vypracoval podrobnú stratégiu, ktorá reaguje na všetky zásadné problémy agrorezortu a zahŕňa v nej všetky možné prostriedky, ktoré pre agrosektor môžu z EÚ prísť. Podporené majú byť projekty ako digitalizácia, rizikový fond, potravinový sektor, dodávatelia a odberatelia potravín, prírode blízke hospodárenie v lesoch, laboratóriá, závlahy, odvodňovacie kanály a iné aktivity.

Nespíme, tvrdí šéf agrorezortu. Z fondu obnovy budú pýtať miliardy
SITA/Úrad vlády SR

Odkiaľ prichádza kritika

Spolu predstavujú tieto projekty sumu 2,4 miliardy eur. Konštatoval to počas rokovania vlády minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. "Vieme, že toľko prostriedkov pre agrosektor asi vyčlenených nebude. No spočítali sme to najdôležitejšie. Na druhej strane pre zelený sektor má byť z Fondu obnovy EÚ vyčlenených až 38 % všetkých prostriedkov (7,52 mld. eur). Sme presvedčení, že práve náš sektor má povinnosť a nárok uchádzať sa o tieto zelené zdroje. No každé ministerstvo má svoje zelené priority," uviedol Mičovský.

Predsedu vlády Igora Matoviča vyzvala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, aby urýchlene riešil nepriaznivú situáciu v agrosektore.

Hlasy smerom k rezortu pôdohospodárstva sú podľa Jána Mičovského v posledných dňoch veľmi kritické. "Zamýšľam sa však, odkiaľ táto vlna kritických vyjadrení pochádza. Kto tieto otázky dáva? Tí, ktorí boli roky ticho, sú dnes tí prví nespokojní. Zdá sa mi, že to nebude náhoda. Ja som s farmármi a lesníkmi prešiel vlani celé Slovensko pri traktorových protestoch. Tí, čo dnes protestujú, tam vtedy neboli. Agrorezort a vláda vie, čo trápi farmárov a rozumie ich požiadavkám. Cez túto tlačovú konferenciu počas vlády chcem spolu s ministrom financií objasniť, že ani jeden rezort nespí tak, ako to tvrdia predstavitelia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory," povedal Mičovský.

Heger chce vyčleniť viac

Minister financií Eduard Heger zdôraznil, že okrem peňazí z fondu obnovy budú pre rezort pôdohospodárstva vyčlenené aj ďalšie prostriedky.

"Neviem, čo všetko bude z fondu obnovy vyčlenené pre pôdohospodárstvo. Minister Mičovský mi už ale 29. augusta odovzdal všetky požiadavky, ktoré agrorezort na peniaze z Fondu obnovy EÚ a iné prostriedky má. Nie všetko bude môcť byť totiž zahrnuté do súčasti plánu obnovy. No to neznamená, že nemáme k dispozícii aj ďalšie zdroje, ktoré môžeme na stanovené projekty rezortu pôdohospodárstva vyčleniť, vrátane štátneho rozpočtu," povedal minister financií Eduard Heger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok