Ústavný súd má nového člena, vymenovala ho prezidentka

TA3 SITA
30.9.2020 10:47

Novým sudcom Ústavného súdu je Robert Šorl. Toho zvolila za kandidáta spolu s Miloslavom Babjákom Národná rada. Prezidentka ocenila, že Ústavný súd je kompletný, teda má všetkých 13 sudcov.

Ústavný súd v plnom zložení

Podľa prezidentky je dôležité, že Ústavný súd je v plnom zložení. Uspokojivý pre ňu bol aj výber kandidátov v Národnej rade SR. „Verím, že takýto priebeh výberu kandidátov na uvoľnené sudcovské posty sa stane na Slovensku tradíciou, aby samotný proces výberu a voľby garantoval všetkým uchádzačom nielen rovnaké podmienky a prístup k významnej sudcovskej funkcii, ale aj dôstojný priebeh tohto procesu,“ povedala.

Hlava štátu si myslí, že Ústavný súd vie svoje poslanie splniť vtedy, ak vo svojej činnosti zohľadní niekoľko základných skutočností. „Inými slovami, ústavná demokracia nie je len politickou mocou, ktorá sa vykonáva a presadzuje formálnymi právnymi nástrojmi, ale predstavuje moc, ktorá je založená na hodnotách a princípoch. Z tohto hľadiska je prirodzené a pochopiteľné, ak rozhodnutia Ústavného súdu budú prispievať k formovaniu našej demokratickej a politickej kultúry a stanú sa aj zrkadlom pre politickú a morálnu sebareflexiu spoločnosti,“ zdôraznila hlava štátu.

Aj proti nevôli vládnucich

Od Ústavného súdu očakáva, že bude odvážny a konzekventný. „Nemôže a nesmie byť ústupčivý v prípade, ak orgány štátu, ktoré by mali konať v mene ľudu, v mene suveréna, zasiahnu nepatričným spôsobom do základných ľudských a občianskych práv alebo do práv menšín všetkého druhu. Hoci to vyvolá nevôľu vládnúcich,“ uviedla.

Šorlovi v príhovore povedala, že aj od jeho postojov a rozhodnutí bude závisieť, do akej miery bude Slovenská republika zvrchovaným, demokratickým a právnym štátom. „Očakávam od vás i od vašich kolegov, že svoje rozhodnutia budete prijímať nezávisle, podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia s pocitom zodpovednosti voči republike a jej občanom. A rovnako, ako vašim kolegom aj vám želám, aby ste do dejín slovenského ústavného súdnictva vstúpili ako príkladný ochranca ústavy a ústavnosti,“ uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok