Ako to bude s rúškami. ÚVZ k nim vydal presné usmernenia

TA3 SITA
29.9.2020 15:27

Úrad verejného zdravotníctva vydal presnejšie usmernenia k noseniu ochrany tváre. Sprísnenie v tejto oblasti avizoval premiér Igor Matovič po rokovaní Ústredného krízového štábu. Dôvodom je veľmi zlá pandemická situácia na Slovensku. Pozrite si, čo sa mení.

Ako to bude s rúškami. ÚVZ k nim vydal presné usmernenia
SITA/AP (ilu)

Malé deti, vodiči či fotografované osoby

"Všetkým osobám sa zakazuje s účinnosťou od 1. októbra 2020 od 06:00 hod. do odvolania pohybovať sa na verejnosti v exteriéroch, v priestoroch interiérov budov alebo v prostriedkoch verejnej dopravy bez prekrytia horných dýchacích ciest (nos, ústa) ako je napríklad rúško, šál, šatka," informoval ÚVZ s tým, že budú platiť výnimky.

https://www.scribd.com/embeds/477975405/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-ou2FbNzpPB5ij2ge02Sx

Výnimky platia pre deti do troch rokov veku, osoby v exteriéroch, pokiaľ sú od ostatných osôb vzdialené viac ako dva metre, osoby žijúcich v jednej domácnosti pri pobyte v exteriéroch, pokiaľ sú od ostatných osôb vzdialené viac ako dva metre i pre osoby so závažnými poruchami autistického spektra.

Výnimky sa ďalej vzťahujú na vodičov verejnej dopravy, ktorí sú sami v uzavretej kabíne oddelene od ostatného priestoru určeného na prepravu osôb, žiakov prvého stupňa základnej školy v interiéri školy v rámci výchovnovzdelávacieho procesu, žiakov so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, deti v interiéri materskej školy a jaslí, osoby pri výkone športu, fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania, osoby nevesty a ženícha pri sobáši, výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu, osoby vo wellness a priestoroch umelých kúpalísk a účastníkov zotavovacích podujatí pre deti a mládež. Rúško nemusí nosiť ani zamestnanec, ktorý sa nachádza na pracovisku sám.

Niektoré výnimky sa rušia

Po novom sa rušia výnimky z nosenia rúšok pri deťoch pristupujúcich k prvému svätému prijímaniu aj pri účinkujúcich pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu. Výnimka je zrušená aj pre žiakov pri konaní prijímacích skúšok, komisionálnych skúšok, jazykových skúšok, skúšok odbornej spôsobilosti na výkon povolania a pri ukončovaní výchovy a vzdelávania a pre poslucháčov pri konaní štátnych jazykových skúšok. Rúška musia nosiť aj zamestnanci, ktorí pracujú v spoločnom pracovnom priestore, ak sú od seba alebo od iných osôb vzdialení minimálne dva metre.

Učiteľom, odborným zamestnancom, stredoškolákom a žiakom druhého stupňa sa predlžuje povinnosť nosiť rúško v rámci vyučovania. Nosenie rúšok je naďalej povinné aj pre pedagógov, odborných zamestnancov a všetkých žiakov v interiérových priestoroch s výnimkou pri stravovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok