Kompromis? Záborská predložila k potratom pozmeňujúci návrh

TA3 TASR
29.9.2020 14:29

Poslankyňa Anna Záborská v pléne predložila pozmeňujúci návrh k vlastnej potratovej novele. Tento návrh pritom označila za kompromis.

Záborská hovorí o ľudskosti

Povinnosť dvoch lekárskych posudkov pri potrate pre ohrozenie života matky či plodu by sa mala zmeniť na právo. Navrhované zvýšenie príspevku pri narodení dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím alebo ťažkým genetickým poškodením ostáva vo výške 3170,14 eura, premietnuť by sa mohlo do nového príplatku. Upraviť navrhuje podmienky plynutia lehoty 96 hodín na rozmyslenie pre ženu pred potratom.

„Slovensko nevyhnutne potrebuje politiku, ktorá podporuje a bráni život. Politiku, ktorá v každom zákone myslí na rodinu,“ povedala Záborská s tým, že navrhované zmeny síce nevyriešia všetky problémy žien, ale ide o prvý krok pomoci. Hovorí, že ochrana matiek a detí nie je o skutočnom konzervativizme či liberalizme, ale o ľudskosti. Pozmeňujúci návrh označila za kompromis smerom k liberálnej časti spoločnosti. Trvá na tom, že novela nejde cestou zákazov.

Pôvodne navrhovaná povinnosť dvoch lekárskych posudkov pri potrate pre ohrozenie života matky či poškodenie plodu sa má zmeniť na právo. Lekár by mal o tom ženu písomne informovať a poskytnúť jej súčinnosť, podľa predkladateľky má lepší prehľad o dostupných zdravotníckych zariadeniach a mal by ženu lepšie nasmerovať. Navrhovaných 96 hodín pri lehote na rozhodnutie o podstúpení potratu sa má rátať od odoslania hlásenia o poskytnutí informácií o splnení podmienok. Lekár ho musí odoslať bezodkladne. Záborská tvrdí, že ide o nezvratné rozhodnutie ženy, pričom krátky čas jej môže spôsobovať určitý diskomfort.

Problémom pri potratovej novele zákona z dielne Anny Záborskej sú bariéry v prístupe k potratom, nevidieť v ňom pomoc matkám, skonštatovala predsedníčka zdravotníckeho výboru NRSR Jana Bittó Cigániková. "Radi hovoríte o pomoci, ja tam teda žiadnu konkrétnu pomoc nevidím. Vidím tam zmenu názvov, všetky smerujú k tomu, aby sme ženy potrápili" uviedla.

Príspevky a príplatky pri narodení

Pozmeňujúcim návrhom chce Záborská upraviť i oblasť príspevkov a príplatkov pri narodení dieťaťa či pri viacerých súčasne narodených deťoch. Pôvodne navrhované sumy meniť nemieni. Rovnako ako pri schválení samotnej novely, aj pri pozmeňujúcom návrhu by mohla matka pri narodení dieťaťa dostať základný príspevok vyše 820 eur. Pri narodení dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím alebo ťažkým genetickým poškodením by sa mohlo rovnako zachovať zvýšenie o 3170,14 eura. V predloženom pozmeňujúcom návrhu sa zvýšenie označuje aj ako nový príplatok. Vláda by mohla mať zároveň k 1. septembru kalendárneho roka možnosť príspevky zvýšiť.

Návrh sa zaoberá i úpravou uplatnenia nárokov na príspevok. Oprávnenou osobou by mohol byť aj otec. A to v prípade, ak matke príspevok odmietli preto, lebo nemá na Slovensku trvalý pobyt, a nevyplatili jej ho v inej krajine. Ján Herák (OĽANO) rovnako tvrdí, že novela nezakazuje potraty. „Žiadnej matke nedržíme ruky, nemá ich zviazané,“ uviedol a označil navrhované opatrenia za efektívnu pomoc. Erik Ňarjaš (OĽANO) dodal, že po predložení Záborskej pozmeňujúceho návrhu nevidí dôvod za novelu nehlasovať. Skonštatoval, že len dopĺňa aktuálny status quo v tejto oblasti navrhnutou pomocou ženám.

Alojz Baránik (SaS) upozornil Záborskú na jej výrok, že „Slovensko patrí medzi najbohatšie krajiny“. Hovorí, že ide o tragédiu „niekoho, kto žije v Bratislave“. „Nepopieram, že máte dobrý úmysel,“ dodal s tým, že všetko, čo má podporovať ženy, by v návrhu nechal, ale to, čo sa týka potratov, by dal z neho preč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok